"Alla fotografer har sina egna stilar när det kommer till redigering, stil och bildspråk", säger bröllopsfotografen Viktoria Olsson.
"Alla fotografer har sina egna stilar när det kommer till redigering, stil och bildspråk", säger bröllopsfotografen Viktoria Olsson. Bild: Viktoria Olsson

Fotograferna som fångar de oförglömliga ögonblicken

För många brudpar är det otänkbart att inte ha några bilder att titta tillbaka på från sin speciella dag. Bokningarna bör göras i god tid men att hitta rätt fotograf kan vara snårigt. Lokala fotografer tipsar om vad du ska tänka på innan du bokar.

ANNONS
|

Bilder har i dag en helt annan plats i vårt liv jämfört med 10 år sedan. Både när det kommer till sociala medier och hur vi i allmänhet dokumenterar vad som händer i våra liv.

Bröllopsfotografen Viktoria Olsson utgår i från Uddevalla men arbetar över hela Bohuslän. Hon märker av den ökande efterfrågan av foto och den allt mer självklara tanken om att man anställer en fotograf inför sitt bröllop.

– Vi lever nog våra liv genom bilder på ett annat sätt i dag än vad man gjorde förr, säger hon.

När det kommer till valet av fotograf poängterar hon vikten av att kolla igenom bilder och se till att man gillar fotografens stil.

ANNONS

– Gör lite research och kolla igenom olika fotografers portföljer. Alla har sina egna stilar när det kommer till redigering, stil och bildspråk så när du väljer din fotograf, se till så att du älskar just de bilderna, säger hon.

Många brudpar vill i dag ha bilder både bakom och framför kulisserna. Här tar bruden Alexandra Renholm Hellekant på sig sin brudklänning med hjälp av sina brudtärnor inför sin ceremoni.
Många brudpar vill i dag ha bilder både bakom och framför kulisserna. Här tar bruden Alexandra Renholm Hellekant på sig sin brudklänning med hjälp av sina brudtärnor inför sin ceremoni. Bild: Viktoria Olsson

Ofiltrerade ögonblick

Linda Svensson är en annan bröllopsfotograf i Bohuslän. Hon håller med och poängterar vikten av att anställa någon med erfarenhet precis som vilken hantverkare som helst.

– Välj en fotograf som du ser har erfarenhet och som är kompetent. Visst kan man komma undan billigare med hobbyfotograf men då får man också ha i åtanke att när dagen är över så går den inte att göra om, säger hon.

Linda Svensson säger att mycket handlar om att fånga de ofiltrerade ögonblicken.
Linda Svensson säger att mycket handlar om att fånga de ofiltrerade ögonblicken. Bild: Linda Svensson

Linda Svensson säger att mycket handlar om att fånga ofiltrerade ögonblick och att det blir en dokumentation som ibland sträcker sig över flera timmar.

– Hur du än försöker så kan man som bröllopspar inte insupa allt och dagen går så himla fort. När tårtan är uppäten så är det bilderna du har kvar och som kan hjälpa dig minnas, säger hon.

Ett års framförhållning

En bröllopsfotograf bör du boka minst ett år i förväg. För Viktoria Olssons del har det till och med hänt att hon blivit bokad två år innan.

– Men ett år är en bra generell tidsram för alla nyckelleverantörer när det kommer till bröllop. Det gäller både lokaler, transport och catering, säger hon.

ANNONS

Många par känner press över att få till fina bröllopsfoton. För att undvika onödig oro brukar hon därför göra en fotosession innan själva bröllopet.

– Det är många som aldrig stått inför en professionell fotograf innan och därför känner sig obekväma. Har man som par fått prova-på en gång först och vet vad som förväntas, kan det underlätta väldigt mycket av oron, säger hon.

"Vi lever nog våra liv genom bilder på ett annat sätt i dag än vad man gjorde förr", säger Viktoria Olsson. Brudparet är Freddie Renholm Hellekant och Alexandra Renholm Hellekant.
"Vi lever nog våra liv genom bilder på ett annat sätt i dag än vad man gjorde förr", säger Viktoria Olsson. Brudparet är Freddie Renholm Hellekant och Alexandra Renholm Hellekant. Bild: Viktoria Olsson

Pris och inspiration

Inspiration från nätet finns det gott om, om man skulle känna sig osäker på var och hur bilderna ska se ut. Olika appar kan även vara till stor hjälp menar Viktoria Olsson.

– Pinterest och Instagram är en jättebra appar som kan ge många bra idéer. De fungerar som publiceringskanaler för många fotografer när det kommer till marknadsföring och flera av mina kunder har exempelvis hittar mig via olika hashtaggar, säger hon.

"När tårtan är uppäten är det bilderna som du har kvar som kan hjälpa dig att minnas", säger fotografen Linda Svensson. Här fångas Kathleen och Joakim Ohlsson på bild.
"När tårtan är uppäten är det bilderna som du har kvar som kan hjälpa dig att minnas", säger fotografen Linda Svensson. Här fångas Kathleen och Joakim Ohlsson på bild. Bild: Linda_Svensson

Priser kan variera och beror lite på hur mycket du vill ha ut av din dag. För de flesta fotografer finns olika paket som brudparet kan välja mellan där olika antal timmar ingår.

– Det ligger många timmars arbete bakom fotona, både innan och efter bröllopet. Det är mejlkonversationer, planeringsmöten och redigeringen. Oftast är det inga orimliga belopp som begärs men givetvis handlar det om en prioriteringsfråga för brudparet och på vilken nivå man har lagt sin budget, säger Linda Svensson.

ANNONS
ANNONS