Främling. Den svartmunnade smörbulten antas ha kommit som yngel i ballastvatten på fartyg.
Främling. Den svartmunnade smörbulten antas ha kommit som yngel i ballastvatten på fartyg.

Främmande fisk hotar västsvenska vatten

Svartmunnad smörbult, en fiskart vanlig i Svarta havet där vattnet är bräckt, har iakttagits i vatten med samma salthalt som havet utanför Bohuslän. Sprider den sig kan detta störa både det kustnära fisket och fågellivet, varnar forskare vid Göteborgs universitet.

ANNONS
|

– Fisken kan klara samma salthalt som vårt hav har, men har ännu inte spridit sig till det egentliga havet, säger doktorand Leon Green vid Göteborgs universitet.

För 25 år sedan dök den upp i sydöstra Östersjön, dit den troligen kommit som fiskyngel med ballastvattnet på lastfartyg. Sedan 2009 finns den också i det bräckta vattnet i Göteborgs hamn. Men det som oroar forskarna är att den nu fångats i vatten med en salthalt på 29 promille – ungefär samma halt som vattnet utmed Bohuskusten.

Den här fisken har påverkat fisket i Östersjön. Men också fågellivet är påverkat, eftersom den precis som ejdern, äter mycket blåmusslor. Forskarna är oroliga för att det ska bli samma sak på västkusten.

ANNONS

– Nere i Europa är arten ett stort problem i floderna. Smörbulten förkommer också i såpass stor omfattning, att den blivit en resurs för fisket i både Danmark och Litauen.

Forskare gör bedömningen att smörbulten har förutsättningar att kunna etablera sig här på västkusten. Kanske kan den också leva i färskare vatten. Universitetet startar därför mer forskning om arten för att kartlägga vad den äter.

– Det kan nog ta lång tid innan svartmunnad smörbult dyker upp på västkusten i samma omfattning som i Östersjön. Men vi befarar att den kan påverka livsbetingelserna för bottenlevande arter som plattfisk och kanske äta yngel av alla möjliga arter, bedömer Leon Green.

ANNONS