Från den 1 juli blir det gratis att göra en mammografiundersökning.
Från den 1 juli blir det gratis att göra en mammografiundersökning.

Gratis mammografi ska få fler att kolla sig

Den 1 juli blir mammografi gratis. Med det hoppas man att fler ska komma när de blir kallade.

ANNONS
|

I Västra Götaland kallas alla kvinnor mellan 40 och 74 år till mammografiundersökning. Efter cirka 21 månader får man en ny kallelse. Undersökningen görs genom screening och är en metod för att upptäcka bröstcancer. I dag kostar en undersökning 100 kronor, men från den 1 juli träder en ny lag i kraft som innebär gratis mammografi.

– Vi som arbetar med mammografi har länge efterlyst avgiftsfri screening, den gör vården mer jämlik, säger Maria Edegran, överläkare vid NU-sjukvårdens mammografienhet.

Syftet med att det i fortsättningen ska vara gratis är att fler kvinnor ska gå på kontrollen. I regeringens proposition hänvisar man till en rapport som visar att när Stockholm införde avgiftsfri mammografi 2012 fick det till följd att tre procent fler kvinnor kom till undersökningen. I områden med en hög andel utlandsfödda var siffran ännu högre.

ANNONS

– Nu hoppas vi att fler kvinnor gör undersökningen när de blir kallade till screening. Ju tidigare en eventuell bröstcancer upptäcks, desto lättare går den att behandla, säger Maria Edegran,

Varje år får cirka 8 000 kvinnor diagnosen bröstcancer, en sjukdom som även män kan drabbas av, omkring 50 män om året får diagnosen. Bland kvinnor under 50 år är det den vanligaste dödsorsaken. Cirka 1 500 kvinnor om året dör av sjukdomen.

Inom NU-sjukvården kallades förra året drygt 41 000 kvinnor till mammografin, av dem kom 83 procent till undersökningen. Två, tre procent får komma tillbaka för kompletterande undersökning. Vilket inte behöver betyda att man har bröstcancer.

–Vi diagnostiserar bröstcancer hos ungefär en halv procent av dem som undersöks i mammografiscreeningen, säger Marie Edegran.

Mammografienheten är en del av NU-sjukvårdens Bröstcentrum. Det ligger på Uddevalla sjukhus och är landets första där den som misstänks ha bröstcancer får göra alla undersökningar samma dag och får även besked direkt efter undersökningar oh provtagningar.

ANNONS