Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/8
ANNONS ▼

Här är skrotbilarna som kommunen rensar bort

En del bilar har helt plockats isär eller är helt utbrända. Andra är fullt kördugliga. Men många dumpas bara och kommunen måste städa upp.

Långt ner i buskaget, ståendes med nosen nedåt hittades den svarta Saaben. Det var i ett Natura 2000-område och hur länge den legat där när kommunen bärgade den är oklart. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Problemet med dumpade bilar har vi över hela stan. Det är ett dilemma som skattebetalarna får stå för när vi ägnar arbetstid åt det här. 

Det säger den personal som jobbar med att transportera bort bilarna som bara lämnats. Han ägnar en halv heltidstjänst bara åt de bilarna. Varje år handlar det om över 100 bilar i Uddevalla kommun. Många är inte besiktigade eller avställda och ungefär hälften av dem är rena skrotbilar. 

– Det är inte okej att lämna dem så. Efter ett tag blir de sönderslagna eller klottrade på. En del har en tendens att fatta eld, säger han. 

Det första kommunen gör är att ge bilarna en anmärkning. De tittar på om ägaren betalat skatt för den. Sedan skickas ett brev ut om att bilen måste flyttas. I tre månader måste de stå uppställda och ägaren har chans att hämta den. Men om det då inte görs blir det en fråga om den skrotas eller om Kronofogden tar hand om den. 

– Jag ser ofta om ägaren lagt ned arbete på en bil så kanske man gör ett försök för att bilen ska kunna vara kvar och då värderas den ju. Men är den värd under 30 000 kronor är det ingen idé, berättar personalen. 

Tjänstemannen tror att vissa bilar används i kriminell verksamhet men säker kan han inte vara. 

– De används säkert i gråzonsverksamhet och när bilarna inte fungerar ställer man inte av dem. Det är bilägare vi ser som återkommer och det vill antagligen inte ha bilarna kvar, de vill bara bli av med dem. 

När bilarna står ute i naturen kan det innebära en miljöfara både för människor och för djur. 

Dessutom tror tjänstemannen på kommunen att kommuninvånarna skulle bli mycket irriterade om dumpade bilar skulle bli kvar och ta upp parkeringsplatser i stan. 

– Det här är städning vi tyvärr måste hålla på med precis som att vi sopar gatorna, säger tjänstemannen på kommunen. 

MEST LÄST