Här är Uddevallas okända bananplantage

När Bernt och Mona Olsson vill ha färsk frukt till frukost, går de ut i vardagsrummet och hämtar en banan. Där hänger stockar med bananer i plantor som helt enkelt växer upp genom golvet. Här lever de i en egen bananrepublik. Men det är inte det enda som är ovanligt på Uddevallas enda bananplantage.

ANNONS
|

För här kan man också plocka persikor och en del andra exotiska frukter. Plantagen ligger mitt i staden, men ändå avskilt. När man kliver in på gården vajar palmerna, så man nästan kan höra damer från Honolulu i stämsång. Orkidéprakten är enorm och kaktusarna så många, att man måste höja blicken för att bli säker på att man inte hamnat i ett ökenområde i Arizona.

Runt om allt surrar bina som om de vore förprogrammerade för en regelbunden pollineringsrundor bland de över 350 arterna av frukter, blommor och växter, som Bernt och Mona planterat ut i naturen och/eller i växthusen under decennier.

ANNONS

– Euforbia, Spikfuxia, Elefantfot, Gunnera, Orkidé, Ringblom, säger Bernt och pekar när vi promenerar runt i banandalen, som ligger skyddat av berg och skog åt alla håll. Familjen tillverkar och säljer också den numera kända ringblomssalvan (Monas Ringblomsalva) som görs på bivax och blad från Ringblom ur trädgården. Det sägs hjälpa mot diverse hudproblem.

Vuxit ihop

Det största växthuset på egendomen har med åren vuxit ihop med villan. De har helt enkelt öppnat väggen så vardagsrummet glider ut i ett 114 kvadratmeter stort växthus, fullt med växter, bananer och uppfinningar. En avkännare bedömer när det blivit för varmt för bananerna. Då går en signal till en gammal motor som varit vindrutetorkare på en bil. Motorn börjar surra och drar ett snöre runt en rulle med följd att ett takfönster öppnas.

Andra avkännare bedömer när växterna behöver vattnas automatiskt och en liten apparat skvätter näring vid lämpliga tillfällen i vattnet innan det sprids via ledningar till växterna. Självklart sitter Bernt Olsson med i styrelsen för uppfinnarföreningen Heureka i Bohuslän Dalsland.

En solfångare på taket ser till att bananplantaget håller 17 grader i luften året runt. Jorden, som en stor odlingsmark som den här behöver, tillverkar familjen själv av hästgödsel.

Komposten är byggd av ett gammalt kyl som rullas på en stång när den behöver syresättas.

ANNONS

Framstår som förebild

För den som sett det avslöjande TV-programmet "Bananas" om plantagearbetarnas villkor och förgiftningar när de sköter plantagen i Sydamerika, framstår Uddevalla bananplantage som en verklig förebild och som ett maxat ekoprojekt.

Och för den som aldrig besökt paradiset framstår Olssons anläggning också som ett sådant. Här är så skyddat att växzonen är flera grader varmare. Det passar exotiska frukter och blommor. Men varför bananer?

– En tillfällighet för 22 år sedan. Jag fick en bananplanta i en kruka av en vän. Sedan fick jag idéer, minns Bernt.

Och sedan många år ha familjen bananskörd på höstarna. Att odla exotiska bär, frukter och växter i den här omfattningen är nästan ett heltidsjobb.

– De är klart att man måste ju passa dem från frost och sådant och ta in dem ibland, eller täcka dem när det behövs. Men det är också en belöning att se när det växer och tar sig, säger han.

Bananer är inte som många tror ett träd utan en jätteört som hör till gräsväxterna. Bananen lär ha funnits på jorden i ungefär en miljon år och för 6000 år sedan börjande man odla den i Asien. Bananerna växer i tvåradiga klasar på en stock med ibland upp till 200 bananer med en sammanlagd vikt på upp till 50 - 100 kg. Åttio procent av de bananer som äts i EU kommer från Ecuador, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras och Panama. Några bananer har fått egna svenska namn som Kanariebanan och Röd banan. (Och så har vi alltså numera Uddevallabananen....).

ANNONS