De drygt 9 000 invånarna i Sotenäs kommun har en skev ålderstruktur.
De drygt 9 000 invånarna i Sotenäs kommun har en skev ålderstruktur. Bild: Andreas Olsson

Här bor fler äldre än yngre

Sotenäs kommuns invånare tillhör de äldsta i Sverige med en medelålder på drygt 49 år.

ANNONS

De drygt 9 000 invånarna i Sotenäs kommun har en skev ålderstruktur. Jämfört med riksnittet i Sverige har man färre barn i åldrarna 7 till 15 år och fler äldre från 65 år och uppåt. Snittkvinnan i Sotenäs är 50,1 år medan snittmannen är något yngre, 48,1. Medelvärdet 49,1 för hela befolkningen gör att Sotenäs är trea på listan över svenska kommuner med högst medelålder.

– Inte för inte brukar ju Sotenäs skämtsamt kallas för Sveriges Florida, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Abrahamsson (M).

Hur har det blivit så?

– En komplex fråga, utvecklingen har pågått i många år. Urbaniseringen är en orsak. I dag studerar ju de flesta på högskola och de unga flyttar för att studera på annan ort. Lite som "Norrlands-syndromet" där kvinnor flyttar för att studera och inte kommer tillbaka. Vi är en liten kommun utan gymnasieskola eller högskolor. Vi har också fler delårsboende än åretrunt-boende. Många delårsboende fastighetsägare väljer att bosätta sig i det renoverade sommarhuset när pensionen närmar sig, säger Mats Abrahamsson.

ANNONS
Kommunalråd Mats Abrahamsson, 55 år, Sotenäs.
Kommunalråd Mats Abrahamsson, 55 år, Sotenäs. Bild: Lasse Edwartz

Samtidigt, påpekar han, har Sotenäs en god arbetsmarknad och ett näringsliv som utvecklas starkt. Inte sällan hör kommunen från presumtiva återvändare, unga par med rötter i Sotenäs som nu står inför familjebildning.

– Det kan vara par där den ena parten själv är uppvuxen i kommunen. De vill höra hur det ser ut på arbetsmarknaden, vad det finns för bostäder och skolor. De är beredda att röra på sig och vill ge sina barn en trygg uppväxt.

Hur arbetar ni politiskt för att motverka utvecklingen?

– Man måste inse att människor flyttar i första hand på grund av arbete och utbildning, kärlek eller att de tycker en plats är fin. Det är det som drar. Det vi gör är att hålla hög kvalitet i skola och förskola och idrottsanläggningar. Till exempel har vi gjort simhallen mer attraktiv med fler aktiviteter. Vi har också ett rikt föreningsliv.

Högst snittålder i Sverige har Överkalix: 49,6 år, och yngst är de i Kista: 36,3 år.

ANNONS