Här får du hjälp med din stress

Stressen ökar i samhället. Fler och fler blir långtidssjukskrivna för utmattningssyndrom och annan psykisk ohälsa. Herrestad rehabmottagning har bedrivit ett pilotprojekt med stresskola under två år. Till hösten erbjuds kursen även i Uddevalla.

ANNONS
|

På Institutet för stressmedicin (ISM) bedrivs forskning kring stress, hälsa och psykosocial arbetsmiljö. Stresskolan har anordnats i samarbete med ISM och kursmaterialet bygger på den senaste forskningen inom området. Syftet är att lära människor hantera stress och utveckla strategier för att undvika stress i vardagen. Kursen innehåller både teori och praktik.

Under våren har man utbildat personal från rehabmottagningar i hela Västra Götalandsregionen. Det är psykologer, kuratorer, arbetsterapeuter och sjukgymnaster som sedan ska hålla i egna stresskolor.

– Tanken är att vi ska ha gemensamma behandlingsformer för hela regionen och att människor ska få samma hjälp oavsett var de bor, säger Karolina Litzén, sjukgymnast på Herrestad rehabmottagning.

ANNONS

Många av de som deltagit i skolan hittills är redan sjukskrivna för utmattningssyndrom, men målet är att fånga in människor på ett tidigare stadium för att förhindra långa sjukskrivningar. Ofta har de sökt läkare tidigare för andra åkommor, som magbesvär, huvudvärk och sömnstörningar.

Psykisk ohälsa har gått om belastningsskador när det gäller statistiken över sjukskrivningar. Den största gruppen är medelålders och det är framförallt arbetslivet, med den stora belastningen på varje enskild anställd som är orsaken till sjukskrivningarna. Stress är inte farligt i sig. Det är bristen på vila och återhämtning som gör att människor får besvär.

– Det är ett högt tempo. Få människor ska göra väldigt mycket på samma tid som förut och det finns för lite tid för återhämtning, både under arbetstid och fritid. Många hinner inte ta några pauser alls, säger Karolina Litzén.

Psykisk ohälsa ökar mest bland unga, mellan 16 och 24 år. De blir stressade av att det är svårt att få en trygg anställning och därmed svårt att få bostad.

– Sociala medier är också en stor bit. Många gör sig tillgängliga dygnet runt med sina mobiler och håller sig ständigt uppdaterade.

ANNONS