Här förvandlas Folkets park

Efter hyres- och bostadsrätter byggs nu ett nytt sorts boende i Folkets Park. – Vi tror att våra så kallade Gårdshem ska attrahera barnfamiljer, singelhushåll och äldre med vanliga inkomster, säger Emelia Antonsson, projektutvecklare på Peab Bostad.

ANNONS
|

Av den gamla kongresshallen, dansbanan och scenen syns inte ett spår. Istället är Folkets Parkområdet i färd att omvandlas till ett bostadsområde. Tillsammans med byggföretaget Peabs platschef Anders Johansson tar vi oss högst upp det som kommer att bli Hus A i bostadsrättsföreningen Jazzen.

–Här kommer vi att gjuta golvet för plan sju i morgon. Vi hinner bygga ett våningsplan på två veckor, säger Peabs platschef Anders Johansson, och pekar ut över ett tätt nätverk av armeringsjärn.

Det första spadtaget togs i januari i år. Då inleddes bygget av Uddevallahems två hyreshus. Husen, som vetter mot gamla Söderskolan, beräknas stå inflyttningsklara under våren och kommer att ha 48 hyresrätter. Hyran för en lägenhet på två rum och kök kommer att ligga på cirka 7000 kronor i månaden.

ANNONS

Huset vi nu befinner oss i är dock en del av bostadsrättsföreningen Jazzen. Här är det Peab själv som kommer att vara fastighetsägare och inledningsvis bygger man två sjuvåningshus med plats för totalt 55 bostadsrätter.

Anders Johansson visar oss runt i det som kommer att bli fyra olika stora lägenheter med stora fönster och rymliga balkonger.

–Jag tror det här kommer att bli ett fint område med närhet till både centrum, grönområden och strandpromenad, säger han.

Bergsknallen, där Kongresshallen och minigolfen, tidigare låg gapar dock ännu tom. Det är där Peab satsar på ett nytt sorts boende, de som kallas Gårdshem.

–Det handlar om fem småskaliga bostadshus i två våningsplan. Alla omgärdade av en mysig gårdsmiljö som inbjuder till möten och samvaro för det boende, säger projektutvecklaren Emelia Antonsson och tillägger att tanken med Gårdshem är att de ska vara något av ett mellanting mellan villa och lägenhet.

–Här kan 30 bostadsinnehavare få villakänsla samtidigt som de slipper jobbet med att vara husägare.

Enligt Peab vänder man sig till personer med "vanliga inkomster". Bostadsrätterna kommer dock att kosta mellan en och två miljoner och ha en månadsavgift på 2383–4809 kronor.

–Detta inte är något studentboende. Men om man är två personer som jobbar heltid är detta ett boende med attraktiv prisbild, säger Antonsson.

ANNONS
ANNONS