Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Här placeras nya graffitiväggen i Uddevalla

"När man vill kan man gå dit och måla"

I Uddevalla finns idag fem stycken väggar som kommunen pekat ut som lagliga graffitiväggar. Där får vem som helst måla så länge du inte skriver eller målar något som förolämpar någon. 

- När man vill kan man gå dit och måla vad man vill som inte är kränkande, säger Carl Casimir som är kommunantikvarie på Uddevalla kommun. 

Den sjätte väggen invigs på lördag och då kommer konstnärerna Daniel Janosz och Camilla Boström börja måla på väggen. Det är väggen på Tennishallen på Fjällvägen som blir den sjätte. 

- Tennisklubben kom till oss och berättade om problemen med klotter på deras vägg. De tyckte att om det blev en graffitivägg skulle det bli snyggare bilder. Eftersom vi har önskemål från ungdomar om ytterligare en laglig graffittivägg sammanföll det väldigt bra, säger Carl Casimir. 

Flera av de andra graffitiväggarna som redan finns är i gångtunnlar i Uddevalla. Men det är inte idealiskt säger kommunantikvarien. 

- Där är det svårt med luftomsättningen och det kan vara mörkt. Det fina med den här väggen är att den är under bar himmel.

Som Bohusläningen tidigare rapporterat om har Uddevalla haft stora problem med klotter den senaste tiden. På Skogslyckan har klottret synts på husväggar runt om i hela området. Carl Casimir tror att lagliga graffitiväggar gör att klottret minskar. 

- Ger man tillåtelse till målning på vissa ställen så föder det respekt och att det inte målas på ställen man inte får, säger han. 

MEST LÄST