Ansvarig. Lena-Maria Vinberg är verksamhetschef för kommunens förskolor. Hon önskar fler platser.
Ansvarig. Lena-Maria Vinberg är verksamhetschef för kommunens förskolor. Hon önskar fler platser. Bild: Edvin Bergström

Hårdast tryck på förskoleplatser i stadens utkanter

Just nu finns det många lediga platser på förskolan. Men de fylls på snabbt.
– Det är självklart att det finns ställen som inte har så mycket platser som man kan önska, säger verksamhetschefen Lena-Maria Vinberg.

ANNONS
|

Alla kan inte få välja exakt den förskolan man vill ha. Så beskriver verksamhetschefen Lena-Maria Vinberg platsläget i Uddevalla kommun.

Men just nu finns det utrymme då sexåringarna precis lämnat förskolan och börjat i skolan.

– Då frigörs många platser som sedan fylls på under hela läsåret. Så i dag har vi ingen kö och vi har platser att erbjuda alla som behöver en plats nu, säger Lena-Maria Vinberg och fortsätter;

– Men någon gång under läsåret kommer det bli ganska trångt.

Exakt hur många lediga platser som finns är svårt att fastställa då det varierar snabbt.

– Det är från dag till dag, timme till timme. Det ändrar sig hela tiden. Men det är självklart att det finns ställen som inte har så mycket platser som man kan önska. Och vi har fler barn placerade i dag än i augusti förra året. Det är en naturlig utveckling eftersom Uddevalla expanderar. Det flyttar in folk och det byggs, säger Lena-Maria Vinberg.

ANNONS

Och det byggs också på förskolefronten. Bland annat har kommunen projekterat för en helt ny förskola som planeras stå klar sommaren 2020. Men som ett första steg bygger man nu upp en befintlig förskolebyggnad i Sundsstrand som är gjord av moduler.

– Vi håller på och färdigställer en modul på tomten på Sundsstrand. En barngrupp har startats på Forshälla som sedan ska flytta till Sundsstrand. En förskola kommer byggas, men jag vet inte när den blir färdig, säger hon.

Förutom byggande har också kommunen beställt två stycken förskolebussar som planeras komma vid årsskiftet. Detta som ett sätt att både försöka minska trängseln och få ut barnen mer i naturen.

Hur lång är förskolekön just nu?

– Vi har ingen kö i dag. Alla barn kan erbjudas en plats, men kanske inte exakt där man vill vara.

Var riskerar det att bli trångt?

– Det är trångt i utkanterna av stan. Hogstorp, Bokenäs, Lane-Ryr, Ljungskile. Det eftersom det är lättare med flera alternativ inne i stan. Om du bor på en mindre ort där det finns en förskola. Då vill du ha den. Därför blir det fortare fullt där än inne i stan. Därmed har jag inte sagt att det blir fullt där överallt, men det är naturligt att det blir så.

ANNONS

Var finns det mer plats?

– Exempelvis Parken är en stor förskola med mer utrymme där vi just nu frigör många sexåringar, säger Lena-Maria Vinberg.

ANNONS