Högt tryck på Systemet inför midsommar

Dagen innan midsommar räknar Systembolaget med många besökare under hela dagen.

ANNONS
|

–Dagen före midsommar är vår största försäljningsdag på hela året. Vi väntar oss ungefär 1,2 miljoner kunder, säger Matilda Dannetun, pressekreterare på Systembolaget, till SVT Nyheter Jönköping.

Systembolaget brukar få tre gånger så många besökare under torsdagen före midsommarafton än under en vanlig torsdag. Och främst är det den kryddade snapsen folk är ute efter,enligt nyhetsbyrån Siren. Siffrorna Siren tagit del av visar att under midsommar förra året såldes det 150 000 liter kryddat brännvin jämfört med 20 000 liter en vanlig vecka samma år.

På Systembolaget i Uddevalla är det ganska lugnt med folk vid 11-tiden. En av kunderna är Stig Fransson från Hedekas, som ska fira traditionellt imorgon:

ANNONS

– Idag köper jag lite öl och nubbe tills imorgon. Sen blir det jordgubbstårta också såklart.

Stig, som ska fira morgondagen med sina syskon, hade inte tänkt på att det kunde vara mycket folk på Systembolaget under dagen:

– Nej, inte alls. Min fru skulle till frisören så jag tänkte att jag skulle passa på.

Petra Wickman Soto, som ska fira i Ljungskile,hade inte heller hon planerat sitt alkoholinköp strategiskt:

– Nej, det bara blev så att jag gickoch handlade nu, jag tänkte inte på att det hade kunnat vara mycket folk. Men jag vet att det ska vara stängt imorgon.

Att svenskar glömmer bort att Systembolaget är stängt under midsommarafton är vanligt. På Facebook har därför grupper skapats i syfte att påminna och informera sina vänner om att handla innan affärerna stänger ikväll och att det kommer vara mycket besökare under hela dagen.

ANNONS