Hade bara 30 procents syn vid försenad kontroll

De långa köerna till NU-sjukvården ögonklinik fortsätter att vara ett problem. Under våren har två patienter drabbats så allvarligt att kliniken anmält fallen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

ANNONS
|

I det ena fallet inträffade en vårdskada, enligt klinikens Lex-Maria-anmälan.

En patient med diabetes skulle ha tid för återbesök inom två-tre månader men fick vänta sju månader. Då hade patienten en svullnad i gula fläcken som gjorde att hen bara hade 30 procents syn på båda ögonen jämfört med 100 procent tidigare.

I det andra fallet hade en vårdskada kunnat inträffa men om det också hade gjort det var inte klart när anmälan gjordes. Den här patienten skulle ha en ny tid för kontroll av trycket i ögonen om två månader men fick vänta 14 månader.

Vid det försenade återbesöket hade patienten en kraftig tryckstegring i ögonen.

ANNONS

Orsaken sägs vara brist på läkartider samt brister i kontrollen av återbesökstiderna.

Krister Fröjdh är biträdande verksamhetschef på ögonkliniken. Om det första fallet, säger han:

– Patienten hade sannolikt inte råkat ut för detta om patienten hade kommit in i tid. Man kan få ner svullnaden så att synen blir mycket bättre men om den går att återställa helt är inte säkert.

Om det andra fallet, säger han:

– Går man med ett för högt tryck i ögonen länge får man skador på synnerven som kan bli permanenta.

Precis som övriga landet har NU-sjukvården stor brist på ögonläkare, konstaterar Krister Fröjdh. Följden blir långa köer.

För att korta köerna har ögonkliniken vidtagit en rad åtgärder:

– Vi flyttar över arbetsuppgifter från läkare till sjuksköterskor som får specialutbildning. Vi jobbar en del övertid på kvällar och helger. Efter semestern ska vi göra det under hela hösten. Sedan ser vi hela tiden över rutiner och logistik.

– Situationen var värre i början av året. Vi är på rätt väg men har en bit kvar.

Krister Fröjdh menar att grundproblemet är att behovet av ögonsjukvård är större än klinikens uppdrag. – Det innebär att tider till läkare och sjuksköterskor är färre än antalet patienter som väntar och det gör det svårt att kalla rätt patient.

ANNONS
ANNONS