Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Plastpåsar2
Positiv. – Man kanske göra så att om du handlade för en viss summa så får du en tygpåse, föreslår, Anette Liljenström.

Handlarna måste informera kunden

Det blir handlarnas uppgift att informera kunderna om den nya lagen och om vilken påverkan påsarna har på miljön.

På branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel, SvDH, tycker man att det är positivt att något görs, även om man anser att problemet är mycket större i andra EU-länder som södra Europa..

– Men vi har den lagstiftning vi har och ska leva upp till den. Vi vill självklart bidra till en bättre miljö. Samtidigt anser vi att plastpåsarna är de mest ändamålsenliga inom livsmedelshandeln. Och den används inte bara en gång, säger Magnus Nikkarinen, näringspolitiskt ansvarig på SvDH

För närvarande håller de på att utforma ett infopaket som ska börja användas den 1 juni när kravet börjar gälla.

– Vi väntar på att Naturvårdsverket ska presentera sin vägledning som kommer att bli utgångspunkten för kommunikationen. När den är klar kan vi ta fram en gemensam kommunikationsplattform för dagligvaruhandeln med olika aktiviteter i våra kanaler som successivt kommer att utvecklas, säger han.

Läs även: Ny lag ska få oss att minska på påsarna

Branschen medverkar även till utvecklingen av nya material som på bästa sätt bryts ner. Det finns bland annat ett projekt, där Ica medverkar, som genom att ta vara på restprodukter från skogsbruket ska framställa polyeten.

På Coop Konsum Skogslyckan är Anette Linjenström butikschef.

– Det finns ju alternativ till plastpåsen, vi säljer både tygkassar och påsar som är gjorda på återvunna Pet-flaskor. Egentligen är det synd att det behöver lagstiftas, vi borde kunna tänka till själva på att inte skräpa ned. Men jag tycker att många är duktiga på att ta med sig egna kassar i både och plast, säger hon.

Det var i samband med oljekrisen 1973-1974 som butikerna började ta betalt för kassarna. Och för butiken är det en god affär. Exakt vad en påse kostar i inköp vill ingen säga, men det finns uppgifter om att påslaget ligger på närmare 400 procent. Å andra sidan, om påsen är "för" billig frestas man kanske att ta någon extra.

Läs även: Så kan du plastbanta

Gerhard Svensson, Ica-handlare i Brastad är inte bekymrad över hur de ska hantera den nya lagen.

– Nej, det kommer väl ett färdigt paket från Ica centralt med information. Och redan i dag tänker vi på miljön och köper in plastkassar tillverkade av rörsocker. De kostar dubbelt så mycket att köpa in, men jag tar samma pris för de, 1,50, som jag gjorde för de andra. De säger att de här påsarna bara orsakar en tiondel av nedskitningen jämfört med vanliga plastpåsar, säger Gerhard Svensson.

Han erbjuder även liksom många andra handlare, påsar av miljöcertifierad bomull.

På Naturvårdsverket bekräftar Malin Göransson att branschen är aktiv.

– Ja, de är väldigt intresserade, de är på. De känner väl att de kan göra en insats för miljön, säger hon.

 

MEST LÄST