Emma Nohrén (MP) från Brastad presenterade regeringens budget i Uddevalla.
Emma Nohrén (MP) från Brastad presenterade regeringens budget i Uddevalla.

Hav och strand i fokus för Emma Nohrén (MP)

Plånboksfrågorna för pensionärer och barnfamiljer har fått stor uppmärksamhet. Men för Bohuskusten anser riksdagsledamot Emma Nohrén (MP) att satsningar på till exempel strandstädning och sanering av vrak kommer att få stor betydelse.

ANNONS
|

Inte undra på att marinbiologen från Brastad tryckte lite extra på frågorna om hav, klimat och miljö när regeringens budget skulle presenteras på Högskolecentrum i Uddevalla. I juni ingick hon i den svenska delegationen vid FN:s havskonferens i New York. Med tanke på att Bohuslän får ta emot en stor del av avfallet, i huvudsak plast, som kommer flytande från världshaven, så är det i allra högsta grad också en lokal fråga.

–I och med havskonferensen känner jag att medvetenheten om havet ökade och där på västkusten har vi en stor fördel som kan mycket om det här redan. Strandstädningen ska kustkommunerna inte behöva ta hela ansvaret för själva så där skjuter vi till riktade pengar. Det kommer att märkas i människors vardag. Vi ska också städa efter spökgarn och jobba med återvinning av material, säger Emma Nohrén.

ANNONS

Dessa men också andra åtgärder hade presenterats i förväg, till exempel en fortsättning på och utökning av Klimatklivet, för att få ner koldioxidutsläppen, och sanering av gamla vrak utmed den svenska kusten som hotar miljön.

–Man räknar med att kunna sanera tre vrak per år och kommer att börja med Thetis som ligger utanför Smögen, säger Emma Nohrén.

Med sig till Uddevalla hade Emma Nohrén samma presentation från regeringskansliet som visades på andra håll i landet med information om bland annat sänkt skatt för pensionärer, höjt barnbidrag, pengar för att genomföra Skolkommissionens förslag, fler gröna jobb, ökade resurser till Polisen, förlossningsvården och så vidare.

Vad säger du om kritiken att detta är en "sockrad" budget för olika målgrupper inför det kommande valåret?

–Nej, jag tycker i stället det är så att vi ser till att många kommer ikapp och att fler människor får en anständig levnadsnivå. En del bidrag har inte höjts på flera år. Hade vi bara gjort reformer utan att ha något i bakfickan kunde jag också ha varit kritisk. Men eftersom vi också betalar av statsskulden med lika mycket, 40 miljarder, så stärker vi ändå Sveriges finanser och tar ansvar.

ANNONS