Mindre oro. Deltagarna i sömnskolan på Uddevalla Rehabmottagning får kunskap och hjälp att förändra sitt förhållningssätt till sömn. Arbetsterapeuten Therese Tysse är en av kursledarna.
Mindre oro. Deltagarna i sömnskolan på Uddevalla Rehabmottagning får kunskap och hjälp att förändra sitt förhållningssätt till sömn. Arbetsterapeuten Therese Tysse är en av kursledarna.

Hjälp möjlig för sömnlösa

Sömnproblem kan ha många orsaker - vanor som inte fungerar, stress, oro eller negativa tankemönster. På sömnskolan i Uddevalla får du hjälp att förändra ditt beteende.

ANNONS
|

– Vi har sett en klar förbättring hos samtliga deltagare, säger Therese Tysse på Uddevalla rehabmottagning.

Sömnskolan finns i många kommuner inom Västra Götalandsregionen.

– Läkarna har blivit mer observanta på att inte ge sömnmedicin till unga människor, utan hellre skicka dem på sömnskola, säger Charlotte Ohlson, sjukgymnast och KBT-terapeut. Det är hon och arbetsterapeuten Therese Tysse som håller i kursen på Närhälsans rehabmottagning i Uddevalla, tillsammans med ytterligare en arbetsterapeut.

Sömnskolan vänder sig till alla som har problem med sömnen. Den bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT), som har visat sig vara en framgångsrik metod för behandling av bland annat sömnproblem.

ANNONS

– Gedigen forskning visar att KBT har en mer långvarig effekt än sömnmediciner, säger Charlotte Ohlson.

Gruppen träffas vid sju tillfällen under en period på fyra månader. Mellan träffarna arbetar deltagarna med hemuppgifter. Det handlar om att upptäcka sina egna beteendemönster och att sätta upp rimliga mål för sig själv.

Deltagarna för dagbok över när de går till sängs, om de tar sömnmediciner, hur mycket de rör sig under dagen och när de dricker kaffe, Coca Cola eller alkohol.

En del människor har svårt att somna in, andra vaknar för tidigt. En del är uppe i varv och har svårt att lugna ner sig, andra gör inte av med tillräckligt mycket energi för att bli trötta.

– Det är en beteendeförändring som krävs. Vi arbetar mycket med förhållningssätt till att inte kunna sova. Exempelvis att inte tillåta katastroftankar som "Om jag inte sover kommer jag inte att fixa arbetet". Istället kan man tänka "Somnar jag så somnar jag.", säger Charlotte Ohlson.

Hon menar att människor ofta har en föreställning om att de ska sova som när de var barn. Men att sova en hel natt utan att vakna är inte normalt för en vuxen. Sömnbehovet minskar med åldern.

Det är inte heller sant att man inte kan ta igen förlorad sömn.

ANNONS

– När människor får kunskap om hur det verkligen förhåller sig minskar oron och därmed blir det också lättare att sova.

Sömnskolan ger förslag på olika typer av avspänningsövningar. Ofta är det våra tankar som håller oss vakna.

– För att vi ska somna krävs en nedsatt aktivitet i hjärnan. Deltagarna får öva på att tänka en tillräckligt tråkig och distraherande tanke för att flytta fokus från de jobbiga tankarna. De kan också jobba med att observera vilka kroppsdelar som har kontakt med sängen, säger Therese Tysse.

Innan sänggåendet är det bra att släcka ner belysningen och inte se på TV, dator eller mobil. I sitt arbete som terapeut träffar Charlotte Ohlson många ungdomar som har problem med mobilberoende.

– Ungdomarna förskjuter sitt sovande ett par timmar för att de är så upptagna med sina telefoner. De kan inte lägga dem ifrån sig.

Charlotte och Therese har funderat på att ha en speciell sömngrupp för tonåringar. De som deltar i sömnskolan är vanligtvis mellan 35 och 65 år.

– De som är äldre har haft ett liv före mobiltelefonen och inser oftast hur den påverkar dem, säger Therese.

Deltagarna i sömnskolan får fylla i ett självskattningsformulär före och efter kursen.

ANNONS

– Det har blivit ett jättefint resultat. Samtliga deltagare upplever mindre oro och har fått ett förändrat förhållningssätt till sin sömn.

Under kursens gång kan deltagarna i gruppen bekräfta och peppa varandra. Efter kursen kan det vara en utmaning att fortsätta på egen hand med det nya man lärt sig.

– Vi pratar om att det är OK att det kommer svackor och att det är viktigt att inte gå in i tankar av misslyckande, säger Therese.

ANNONS