Stöttande. Ulrika Engelbrektsson, Camilla Ljungström och Anna Isaksson ber oroliga föräldrar att vända sig till Kompassen ung. Foto: Kajsa Wedberg
Stöttande. Ulrika Engelbrektsson, Camilla Ljungström och Anna Isaksson ber oroliga föräldrar att vända sig till Kompassen ung. Foto: Kajsa Wedberg

Hjälp mot droger finns på Kompassen Ung

Drogen Spice har lett till flera allvarliga incidenter på sistone. – Det är inte bara fler som nyttjar drogen, preparatet har blivit mycket starkare och farligare, säger Ulrika Engelbrektsson, drog-förebyggare vid Uddevallas grund- och gymnasieskolor.

ANNONS
|

”Är du rädd att ditt barn tar drogen spice? Tveka inte att söka hjälp.”

– Det är bättre att agera och ha fel, än att inte göra något alls, säger kuratorn Anna Isaksson.

Tillsammans med sin kuratorkollega Camilla Ljungström och drogförebyggaren Ulrika Engelbrektsson, slår hon ett slag för öppenvårdsmottagningen Kompassen Ung i Uddevalla.

– Till oss kan man komma om man upplever minsta oro för att ens barn använder droger. Det är gratis och vi har tystnadsplikt, säger Anna.

– Och man ska veta att man kan komma som anhörig. Som förälder, syskon eller kompis. Dels för att få eget stöd och dels för att få råd om hur man kan locka med sig den man är orolig för till oss, tillägger Camilla.

ANNONS

Att de tre vill uppmärksamma Kompassens verksamhet just nu beror på drogen spice lett till en rad allvarliga tillbud runt om i landet.

Nyligen fick ett 15-tal ungdomar från Oskarshamn söka akutsjukvård efter att ha förgiftats av drogen. Detsamma gällde för fem personer i Sundsvall tidigare i år och senast i lördags hittades fem personer medvetslösa i en park i Gävle där spice misstänks vara orsaken.

– Här i Uddevalla fick en ung person föras till sjukhus. Och i Göteborg har en person dött på grund av spice, säger Ulrika.

Spice är en blandning av örter och kryddor med liknande effekter som cannabis. Genom att tillsätta syntetiska cannabinoider får man en substans som man blandar med tobak och röker som cigaretter. Det är beroendeframkallande och livsfarligt. Ändå är många sorter inte olagliga. För så fort myndigheterna förbjuder en viss kombination ändrar tillverkarna så något så att drogen kan säljas lagligt även i fortsättningen.

– Experimenterandet gör drogen oberäknelig. Ingen vet med säkerhet vilka effekter spice har. Men vi vet att den som tar drogen kan drabbas av ångest, panikanfall, extrem huvudvärk, medvetslöshet och i värsta fall döden, säger Ulrika.

Hur många Uddevallaungdomar har testat spice?

– Enligt den senaste drogvaneundersökningen hade 15 procent av eleverna i tvåan på gymnasiet testat cannabis eller spice. Och de här ungdomarna finns i samtliga stadsdelar.

ANNONS

När ska man, som förälder, bli orolig?

– Det är inte alltid lätt att upptäcka om en person använder spice. Men efter en tids användning kan man bli håglös och deprimerad. Man drar sig undan och ser helt enkelt inte frisk ut. Ständig huvudvärk och stora pupiller kan också vara ett tecken, säger Ulrika och tillägger:

– Om man som förälder känner att något inte stämmer är det alltid bättre att fråga, magkänslan brukar ofta stämma.

ANNONS