Föreläste. Karin Bojs fick Augustpriset för boken Min europeiska familj de senaste 54 000 åren. På tisdagen var hon i Uddevalla.
Föreläste. Karin Bojs fick Augustpriset för boken Min europeiska familj de senaste 54 000 åren. På tisdagen var hon i Uddevalla.

Hon använder DNA för att visa våra rötter

Efter 20 år som vetenskaps­redaktör på Dagens Nyheter sade Karin Bojs upp sig och började skriva böcker om Europas och Sveriges historia utifrån den senaste DNA- forskningen. På tisdagen var hon i Uddevalla.

ANNONS
|

– DNA-forskning är ett mycket hett område i dag och det beror på att DNA-tekniken har utvecklats så mycket de senaste åren, säger hon när Bohusläningen träffar henne en stund innan hon ska börja sin föreläsning på Högskolan Väst.

– Därmed kan stora stridsfrågor som arkeologerna har bråkat om i 100 år, få sin lösning. Ett exempel är hur jordbruket spreds, om det var med nya människor, invandrare, eller om det var mer kulturellt som omskolning av de gamla jägarna.

Hon hoppade av journalistiken när hon insåg hur stor DNA-forskningen var och att hon, som hade följt den under så många år, förmodligen kunde mer om ämnet än de flesta andra journalister i världen.

ANNONS

– Skillnaden mellan mig och forskarna är att jag kan bidra med en överblick. Forskarna konkurrerar väldigt hårt och jag kan på ett objektivt sätt berätta om alltihop.

Det var ett bra val Karin Bojs gjorde.

För boken Min europeiska familj de senaste 54000 åren,fick hon Augustpriset 2015. Uppföljaren heter Svenskarna och deras fäder de senaste 11000 åren, och den skrev hon tillsammans med Peter Sjölund.

– Den första boken, Min europeiska familj, är personligt skriven och där använder jag mitt eget DNA och min egen familj som ett fokus för själva berättelsen och så berättar jag Europas historia på det viset, säger hon.

– Jag kan se att min anmoder levde i de här trakterna för 30000 år sedan.

Det är en typ av släktforskning som vi alla kan använda oss av och utveckla och borra oss ner i med hjälp av DNA-tekniken.

Idag kan alla göra ett DNA-test för att sedan använda i sin släktforskning och förhoppningsvis upptäcka att de har gemensamma rötter med människor över hela världen.

– Arkivforskningen har jag fått hjälp med av framstående släktforskare, betonar hon.

ANNONS

Böckerna är populära och de kommer ut på samma förlag som Harry Potter.

– De säljer fruktansvärt bra, snuskigt bra. Det är mycket sällsynt för en faktabok. Det är jättekul.

ANNONS