"Hon hade förmågan att se andra"

På några sekunder raserades en lång vänskap.

ANNONS
|

Det är en tidsresa av seglatser på havet, stickade maskor i tröjor till barnen och förtroliga samtal i skymningen. Under många år har det kommit att bli en stark och ömsesidig vänskap.

Jan Lindvalls och Lena Wahlbergs familjers liv har vävts samman.

– Vi har en båt tillsammans och vi har rest ihop. Hon har stickat en olle till mig och tröjor till alla mina barnbarn.

Det har gått tre veckor sedan terrorattacken i Stockholm där Lena Wahlberg från Ljungskile dödades.

När Bohusläningen träffar Jan Lindvall berättar han om deras resa till Kinnekulle i mörka februari och ett parti Majong. Och om 65-årsfesten när familjer och vänner träffades för att fira.

ANNONS

– Hon har flätats in i mitt liv med tiden, säger Jan Lindvall.

Men när en lastbil i full kraft dundrade fram på Drottninggatan i Stockholm krossades den 32-åriga vänskapen.

– På bara en sekund slogs allt det som vi byggt upp i spillror. Det är väldigt brutalt och väldigt förnedrande, säger Jan Lindvall.

Ytterligare fyra personer miste livet i attacken och flera skadades. På fredagen kom beskedet att Marie Kide som var i Stockholm med Lena Wahlberg också omkommit.

När attacken hände den sjunde april var Jan vid havet med Lena Wahlbergs man och nu vänder Jan Lindvall blicken mot Ljungskileviken.

– Vi var där ute, säger han och nickar.

– Vår båt ligger där och jag kan minut för minut minnas vad vi gjorde när den här fruktansvärda händelsen skedde. Vi tog av presenningen på båten och vek ihop den på marken.

Trots att det gått en tid beskriver Jan Lindvall det som att befinna sig i chock.

För honom är det viktigt att berätta om hur hans vän var en vän också för väldigt många andra.

– Lena var, jag vill säga är - hon är fortfarande i presens för mig... Hon är en exceptionell vänskapsmänniska. Hennes nätverk var enormt. Hon var med i alla sammanhang och kände många och var väldigt omtyckt, säger han.

ANNONS

Lena Wahlberg förenades med andra Ljungskilebor i kampen om rättvisa. Hon var bland annat aktiv i den lokala Amnesty-gruppen i Ljungskile.

– Människor var viktiga för henne. Jag hörde en annan person som sa att hon var så noggrann med alla. Det stämmer väldigt väl, säger han och funderar någon sekund.

– Hon var omsorgsfull, fortsätter han.

– Hemligheten är att hon hade förmågan att se andra. Det var bara du och hon den lilla stunden. Den talangen har inte alla.

På det lilla torget i samhället har Ljungskilebor lagt blommor. Det har blivit som en liten minnesplats. När en ceremoni hålls på söndag är det för att hedra och minnas Lena Wahlberg som en familjemedlem, vän och för hennes samhällsengagemang.

En 32-årig vänskap fylld av seglatser, förtroliga samtal och ylletröjor blir nu till minnen. Jan Lindvall säger att han tänker på andra relationer som med tiden växer fram. När fruktansvärda händelser som attacken i Stockholm sker blir det ännu mer tydligt hur viktiga de relationerna är.

– Att man kan luta sig mot andra vänner i sin sorg. I en tid när så mycket är så fragmenterat och förändringen i sig har ett egenvärde vill jag slå ett slag för den långa vänskapen.

ANNONS

LÄS MER:

ANNONS