Hovrätten fastställer livstidsstraff för Ulvömordet

Hovrätten fastställer straffet för den 31-åring som i höstas brutalt mördade en man på Ulvöns vandrarhem, och därefter anlade en brand för att dölja bevisen.

ANNONS
|

Det var i november förra året som en brand bröt ut på Ulvöns vandrarhem. På väg till platsen mötte räddningstjänsten en 31-årig man med brandskador på händerna, en man som senare greps av polis. Det stod snart klart att vandrarhemmet var scenen för ett fruktansvärt brott: en man hade mördats, misshandlats till döds.

Mannen med brännskadorna som räddningstjänsten hade stött på blev snabbt misstänkt för mordet. Och för att efter ha slagit ihjäl sitt offret ha anlagt en brand på vandrarhemmet, genom att hälla bensin på den döde och tända på.

31-årig, som bodde på vandrarhemmet i väntan på att börja avtjäna ett fängelsestraff för vapensmuggling, ställdes inför rätta i början av sommaren och dömdes sedermera av Uddevalla tingsrätt till livstids fängelse för mord och mordbrand. I den påföljden räknades även brottsligheten som han tidigare dömts för in.

ANNONS

Överbevisad

Straffet för vapensmugglingen har 31-åringen nu börjat avtjäna, samtidigt som både han och åklagaren överklagade tingsrättens dom. Nu har fallet avgjorts i Hovrätten för västra Sverige.

LÄS MER:Mördaren överklagar Ulvömord

31-åringen, som ville att domstolen skulle fria honom, har hävdat att offret misshandlades till döds av två andra personer som han inte velat namnge utav rädsla. Hovrätten avfärdar mannens förklaring. Domstolen menar att det finns teknisk bevisning som överbevisar mannen, och att hans förklaring inte är trovärdig och inte har gått att verifiera på något sätt.

"Utredningen pekar i stället mot Xxx som ensam gärningsman", menar hovrätten som också konstaterar att mannen försökte bränna ner vandrarhemmet i syfte att dölja mordet.

Hade avsikt att döda

Hovrättens slutsats är att mordet inte föregåtts av någon planering från 31-åringens sida, men att angreppssättet i sig, med mycket kraftigt våld riktat mot offrets huvud och hals, gör att rätten är övertygade om att 31-åringens avsikt var att ta livet av sitt offer.

LÄS MER:Åtalas för brutalt mord på Ulvön

När det gäller straffvärdet resonerar hovrätten att mordet ensamt, på grund av dess brutalitet, ska leda till 18 års fängelse. Men därtill lägger domstolen straffet för mordbranden, och kommer fram till att det samlade straffvärdet motsvarar livstids fängelse.

Det är en skillnad från tingsrätten, som i och för sig också dömde 31-åringen till livstid, men i det straffet vägdes även det fängelsestraff som mannen redan börjat avtjäna in.

ANNONS
ANNONS