En fest för ögat. Så här brukar det se ut i hamnen. I år får seglarna tränga ihop sig i Södra Hamnen. Men fest blir det i alla fall, i dagarna tre.
En fest för ögat. Så här brukar det se ut i hamnen. I år får seglarna tränga ihop sig i Södra Hamnen. Men fest blir det i alla fall, i dagarna tre.

I år blir det fest i dagarna tre

Hamnfest i dagarna tre. Det ska det bli, trots avspärrade kajkanter.

ANNONS
|

En ny projektgrupp bestående av Uddevalla näringsliv, Destination Uddevalla och Uddevalla Centrumutveckling håller som bäst på att sy ihop ett tredagars evenemang som ska locka såväl invånare som besökare. Sedan tidigare har seglarna i Bohusracet som lägger till i stan på torsdagen kunnat gå och Nattsudda på stan. När racet väl är igång går banan bland annat förbi Ljungskile.

–Vi hade en idé om att göra något förra året, men det var lite kort varsel. Men i år kör vi Lyckorna seglarfest på fredagen när båtarna passerar Ljungskile. Det blir en familjedag, säger Jessica Bark, som är projektledare.

Tillsammans med Nattsudd och Häng på Hamngatan blir det ett tre dagars evenemang som siktar på att växa. Musik, mat och aktiviteter för vuxna och barn utlovas. Projektgruppen har vänt sig till kommunen och ansökt om stöd. Det är hjälp med mer praktiska saker som toaletter, scener, ljudanläggning, transporter och städning.

ANNONS

–Vi har inte satt någon prislapp på det som vi söker hjälp med från kommunen, själva bidrar vi med projektet och arbetet med att ordna tre dagar med roliga event för medborgare och turister. Och det handlar inte om någon stor budget. Dessutom får vi hjälp av sponsorer, säger Jessica Bark.

Avspärrningarna av kajkanterna är inte det mest ultimata för en hamnfest. I stället för Museiparken kommer Teaterplantaget att stå i fokus.

–Vi jobbar på att knyta ihop Kungsgatan med Södra Hamnen, att få folk att fortsätta ner mot vattnet trots avspärrningarna.

Pantaenius Bohusracet som lockar cirka 200 tävlande segelbåtar drabbas också av de stängda kajerna. Många deltagare kommer inseglandes under torsdagen innan starterna på fredag förmiddag.

–Men vi får tränga in oss i Södra Hamnen. Det är bara att gilla läget, även om det ser bedrövligt ut. Seglare är ett tåligt släkte och jag tycker att är roligt att Jessica Barck och de andra försöker att hitta på fler aktiviteter, säger Göran Bäckström i arrangerande Segelklubben Ägir.

Festen kommer att hållas mellan 29 juni och 1 juli.

ANNONS