Landkänning. Med nya Kinatillverkade tryckkompressor har Kustbevakningen lyckats pressa fram oljetankern Bath nästan in till strandpromenaden.
Landkänning. Med nya Kinatillverkade tryckkompressor har Kustbevakningen lyckats pressa fram oljetankern Bath nästan in till strandpromenaden.

Indisk oljetanker blir badhus i Skeppsviken

Uddevalla har fått Sveriges mest spektakulära bad­anläggning. En ombyggd indisk 174 000-tonnare bogserades under natten in till kajen i Skeppsviken.

ANNONS
|

Bath som seglat på fast linje mellan Mumbai på den indiska västkusten och Mawlamyaing i Burma, inköptes av Stenasfären i slutet 1990-talet. Meningen var att oljetankern skulle ingå den flotta av produkttankers familjen Olsson tänkte bygga upp.

Men förändringar i världskonjunkturen för den här typen av sjöfart och stigande kostnader för fillipinska sjömän, gjorde att Bath blev liggande i en vik i Indiska oceanen.

– Vi har ihop med ägaren sökt spekulanter till fartyget, utan att finna några. Men så träffade jag Uddevalla hamns vd Ulf Stenberg på ett möte i Abu Dhabi. Tillfälligheterna gav resten, berättar vd för Svensk Sjöfart Pia Berglund.

ANNONS

I stället för att skrota Bath skänks den till Uddevalla kommun. Bedömningen är att fartyget med små medel kan byggas om till ett flytande badhus med 100 meters bassänger, omklädning, solarium under däck och fruktbar på sjunde däck i höjd med kaptenshytterna.

Fartyget bogserades efter midnatt till i dag in i Byfjorden och lades på den utpekade platsen för just fartygsuppläggningar i Skeppsviken.

– Jag tycker det är fantastiskt att vi kan visa ett fartyg för allmänheten samtidigt som det gör nytta. Fartyget är av den storleken att det nog kommer att dra många till strandpromenaden, säger Ulf Stenberg.

Men vi talar om en oljetanker. Hur bygger man om den?

– Ombord finns redan 30 man som ska torka ur henne på några veckor. Sedan byggs bassängerna inuti de stora tankarna i fartyget. Det här kan nog sätta Uddevalla på kartan, när allt är färdigt.

Bath som gått på tjockolja behöver inte ens kopplas upp mot stadens elnät.

– Nej vi använder dagens tunnolja. Den är så gott som ren och motorerna driver stora generatorer som gör badhuset helt självförsörjande på el. Motorerna bedöms hålla i 40 år till.

Kommunpolitikern Magnus Jacobsson (KD) är lycklig.

– Detta blev klart så nyss att vi inte gått ut med nyheten ännu. Men det är en fantastisk grej. De enda synpunkterna som kan komma gäller nog att vi måste asfaltera hela Skeppsvikens campingplats för att få p-platser till badbåten.

ANNONS

– Suveränt. Det är ju fanken att man ska behöva vänta på att få läsa något som detta så länge. Grattis Uddevalla, säger Uddevalla sims förre chefstränare Dennis Fredriksson.

ANNONS