Inget grus i maskineriet – nu är våren här

Tjoho! Nu ska isgruset bort. Och nytt för i år är att det spolas bort.

ANNONS
|

Glöm stendamm som yr omkring. Nu spolas gruset med högtrycksmaskin ut i gatan innan sopmaskinen kommer och tar hand om det.

–Det är vanligt vatten, men på det här viset dammar det mindre och det finns partiklar i dammet som kan vara farliga att andas in. Det är av omsorg för både våra anställda och gemene man, säger Fredrik Stengafvel,enhetschef på gatu- och parkavdelningen.

Arbetet är i full gång och ska förhoppningsvis vara klart till den 15 maj. Det är åtminstone målet. Som vanligt börjar man i centrum, inte minst med hänsyn till affärer som slipper få in en massa bös.

ANNONS

–Sedan arbetar vi oss utåt enligt ett schema som roteras varje år så att inte samma personer blir sist ut, säger Fredrik Stengafvel.

Det är kommunen det, sen finns det ju de privata fastighetsägarna, hur ska de gå till väga?

–De får inte sopa ner gruset på gatan, utan ska ta upp det själva. Mitt råd till dem är att låta regnet ta hand om vattningen och sedan ta upp det, då är det minst risk att andas in kvartsdammet.

Isgruset går inte att återanvända som just isgrus. Dessutom innehåller det föroreningar, exempelvis metaller, från främst biltrafik. Det läggs i stället på deponi.

–Vi gör mätningar och sedan kan det användas som fyllnadsmaterial vid vägbyggen till exempel, säger Fredrik Stengafvel.

Så säga vad man vill om snödroppar och vintergäck. När folket på gatu- och park och sopmaskinerna kör igång – då är det vår!

ANNONS