Arkivbild. Tomtarna på bilden har inget att göra med artikeln.
Arkivbild. Tomtarna på bilden har inget att göra med artikeln. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Julhäng på Hamngatan – förlänger jultorget

På rekordkort tid har ett helt nytt arrangemang skapats i Uddevalla. "Julhäng på Hamngatan" förlänger "Gammeldags jultorg" och hoppas bli ett återkommande inslag.

ANNONS
|

"Gammeldags jultorg" är ett etablerat inslag i Uddevalla kommun. Redan om drygt två veckor är det dags för det populära arrangemanget.

Och lördagens jultorg kommer nu att få en fortsättning när "Julhäng på Hamngatan" har skapats.

Simone Olofsson är verksamhetschef på Folket hus och är skaparen bakom det som hon hoppas bli i en publiksuccé.

– Jag har haft den här idén jättelänge och har haft tid att fundera. Därför tror jag att vi kunnat få ihop allt på så kort tid, säger hon.

Julidé. Folkets hus verksamhetschef Simone Olofsson kom på idén till "Julhäng på Hamngatan".
Julidé. Folkets hus verksamhetschef Simone Olofsson kom på idén till "Julhäng på Hamngatan". Bild: Kenneth Eriksson

Framför sig ser hon hur skymningen lägger sig över stan och jultorget börjar packa ihop. Hon berättar att då kan jultörstande Uddevallabor fortsätta kvällen på Norra Hamngatan där det ska möbleras om rejält.

ANNONS

Gatan blir bilfri under några timmar. Eldtunnor ställs upp bredvid halmbalar som rullas fram. Varm soppa ska lagas på plats.

– Just nu efterlyser jag en kör. Jag ser framför mig allt det här, och så kören som i min dröm står på Hansonska bron och sjunger julsånger, säger Simone Olofsson.

När hon fick klartecken från styrelsen i Folkets hus har allt gått snabbt. När hon presenterat sin idé, har både centrumbutiker, centrumplanerare och andra arrangörer gett tummen upp.

– Folk har varit hur positiva som helst. Det är fantastiskt. Vi kommer inte konkurrera med jultorget. Det här blir bara en förlängning av dagen, säger Simone Olofsson som just egentligen bara våndas över en sak.

– Ja, det är vädret. I min vision ser jag hur dimman lägger sig över Hamngatan. Vädret kan jag inte påverka, men jag kan ju alltid hoppas.

ANNONS