Fick rätt. Thorvald Gjerdrum, 93, gav sig inte när han fick avslag på ansökan om färdtjänst. Han överklagade och skickade in ytterligare ett läkarintyg till kammarrätten. Efter ett halvårs väntan har han nu fått rätt till färdtjänst.
Fick rätt. Thorvald Gjerdrum, 93, gav sig inte när han fick avslag på ansökan om färdtjänst. Han överklagade och skickade in ytterligare ett läkarintyg till kammarrätten. Efter ett halvårs väntan har han nu fått rätt till färdtjänst.

Kammarrätten gav Thorvald rätt

Kammarrätten gav 93-årige Thorvald Gjerdrum rätt. Han får åka färdtjänst istället för med kollektivtrafiken. – Det kanske blir två-tre gånger per månad. Det tror jag kommunen har råd med, säger Thorvald Gjerdrum.

ANNONS
|

Thorvald Gjerdrum på Bokenäset ansökte i höstas om att få kommunal färdtjänst för att bland annat kunna hälsa på barnbarnen. Han bifogade ett läkarintyg om att han har kol och mycket nedsatt lungfunktion.

Men kommunen sa nej och hänvisade till färdtjänstlagen. När det finns Närtrafik som kan hämta hemma vid dörren och köra till busshållplatsen beviljas inte färdtjänst, såvida inte den sökande är för sjuk för att kunna använda kollektivtrafiken.

Thorvald Gjerdrum överklagade till Förvaltningsrätten och fick rätt. Då överklagade socialnämnden till Kammarrätten för att få veta vad som gäller färdtjänst kontra Närtrafiken.

Nu har Kammarrätten Thorvald Gjerdrum rätt. Han får färdtjänst eftersom ytterligare ett läkarintyg visar att hans sjukdom har blivit värre.

ANNONS

–Jag tycker inte om sättet som socialnämnden betett sig, men jag är inte den som gnäller. Nu har vi nått vägs ände och jag ser fram emot färdtjänstbeviset, säger Thorvald Gjerdrum.

Han tror heller inte att hans färdtjänsttillstånd blir någon tyngre ekonomisk börda för kommunen. Det blir nog bara ett par resor i månaden.

Anders Fischer är avdelningschef för kommunens bistånd.

–Det känns bra att Thorvald Gjerdrum fått ett beslut om färdtjänst, men domen ger oss inget klockrent svar om Närtrafiken är ett fullgott alternativ till färdtjänst. Kammarrätten har gjort en individuell bedömning. Han ska ha färdtjänst eftersom hans sjukdom har förvärrats, säger Anders Fischer.

Enligt Anders Fischer stramades färdtjänstlagen upp för ett par år sedan. Det innebär lite förenklat att om en sökande kan åka med allmänna färdmedel – oavsett ålder, boendeort eller när det går bussar – beviljas inte färdtjänst. Först om den sökande är för sjuk för att kunna åka kollektivt beviljas färdtjänst.

Närtrafiken hämtar bara vid hemmet en timma på förmiddagen, en timma vid lunch och mellan klockan 15 och 16. Den går alltså inte att använda på kvällstid för att till exempel åka till ett födelsedagskalas.

–Det är inget skäl för att bevilja färdtjänst. Prövningen görs utifrån om det finns kollektivtrafik. Även om det bara är en tur per dag är det möjligt att åka kollektivt, säger Anders Fischer.

ANNONS

Kammarrätten ska pröva ytterligare ett färdtjänstärende i Uddevalla. Det gäller en sökande som bor i ett hus utan hiss och som inte kan ta sig ner för trapporna. Frågan som ska avgöras är om färdtjänst gäller från bostaden eller om den sökande kan hämtas av Närtrafiken vid ytterdörren.

ANNONS