Första barnet. Sara Marie Dalke väntas föda om en månad på sjukhuset Näl i Trollhättan. Hon känner ingen oro över att Norge stängt förlossningen för svenskar.
Första barnet. Sara Marie Dalke väntas föda om en månad på sjukhuset Näl i Trollhättan. Hon känner ingen oro över att Norge stängt förlossningen för svenskar.

Kan tvingas åka långt för att föda

Sara Marie Dalke väntar sitt första barn. Hon och hennes man bor nära Näl i Trollhättan och planen är att föda där om en månad. Men nu kanske hon tvingas åka någon annanstans.

ANNONS
|

I veckan skrev Bohusläningen om det stopp Norge införde att svenskar inte kan föda på Östfold. I stället hänvisas man till sjukhuset Näl i Trollhättan. Trycket ökar på förlossningsvården på Näl. För Sara Marie Dalke är detta ändå inte hennes största oro inför födseln men hon tror att situationen på Näl kan komma att förvärras.

– Min största oro är i stället hur vi ska ta oss till sjukhuset när det väl gäller då vi inte har någon bil. Men det löser sig alltid, finns ju buss eller taxi, säger Sara Marie Dalke.

Hon arbetar som danslärare i Trollhättan där hon undervisar i tango. Trots att det bara är en månad kvar till beräknad förlossning håller hon klasser i tre veckor till. Förlossningsavdelningen på Näl var ett självklart val för Sara Marie Dalke och hennes man då det bara ligger några kilometer bort från där de bor.

ANNONS

– Det som oroar mig är hur personalen på Näl och andra förlossningar ska klara situationen, om trycket ökar på en redan ansträngd situation så måste man titta andra lösningar, säger hon.

Hemma hos Sara Marie Dalke fyller en bokhylla hela väggen i vardagsrummet med böcker i olika genrer. Hon berättar att hennes man är den som samlar pocketböckerna medan hon själv gillar mer de inbundna. Lägenheten är stor och rymlig men ändå hemtrevlig. Sara Marie Dalke flyttade från USA till Sverige för fem år sedan. Hon och hennes man pratar sällan svenska i hemmet då han också är amerikan så hon väljer att göra intervjun på engelska.

– Jag tror de som är mest drabbade av stoppet i Norge är de som bor längre norrut. Några av mina vänner är oroliga över hur detta ska påverka dem då det tar en och en halvtimme att åka till Näl, säger Sara Marie Dalke.

De har nyligen börjat i föräldragruppen som anordnas av mödravårdcentralen ungefär en månad innan förlossningen. Där pratar man om förberedelser och vad man ska förvänta sig på förlossningsavdelningen dit man kommer till. De pratas inte så mycket om situationen på Näl. Men Sara Marie Dalke känner sig ändå lite orolig.

ANNONS

– Näl har väldigt bra rykte. Det finns såklart en möjlighet att det skulle kunna vara fullt på Näl när det är dags för mig att föda men då får vi hantera det då, det är inte som att det kommer gå och stoppa, säger hon.

Effekten av att Norge inte tar emot svenskar går inte att förutspå. Likaså är det svårt att förutse om detta kommer leda till att det blir fullt i Näl.

– Men för att lösa de problem som finns nu inom förlossningsvården krävs det antingen att man expanderar avdelningarna eller att man tittar på möjligheten om mödravårdscentralen kan hjälpa till med hemmafödslar, säger Sara Marie Dalke.

Fakta: Förlossningsvården

I Västra Götalandsregionen har du som kvinna rätt till att välja vilket sjukhus du vill föda på.

Finns det ingen plats blir man hänvisad till ett annat sjukhus.

Finns det ingen plats på Näl hänvisas man till Karlstad, Göteborg, Skövde eller Borås.

Trots att det är upp till varje kvinna själv hur hon vill föda förespråkar vården att förlossningen ska ske på en avdelning och helst naturligt för att minska komplikationer som kan uppstå.

Sedan några år tillbaka har förlossningsvården vittnat om hård arbetsbelastning och brist på barnmorskor, värst är det under sommaren.

ANNONS