Konkurs. Torp drabbas av sin andra konkurs på bara ett par veckor.
Konkurs. Torp drabbas av sin andra konkurs på bara ett par veckor.

Klädföretag på Torp går i konkurs

Nu går ytterligare en Torp-butik i graven. Esprit har vänt sig till tingsrätten för att ansöka om konkurs. – Vi har kämpat men till slut gick det inte längre, säger Jessica Nyman.

ANNONS
|

Torp drabbas nu av ytterligare en konkurs. Som Bohusläningen har skrivit om har möbelföretaget Chilli ansökt om konkurs strax tidigare i somras. Nu har de lokala butikerna för Esprit ansökt om konkurs vid Uddevalla tingsrätt, ansökan lämnades in den 10 juni. Totalt handlar det om tre butiker; en på Torp i Uddevalla, en i Trollhättan och ytterligare en butik i Alingsås. – Det har varit en tuff resa. Vi har suttit i händerna på Esprit, dels marknadsföringsmässigt men också kollektionsmässigt. Det har varit negativ, säger franchisetagaren Jessica Nyman och fortsätter:– Sen har vi haft höga hyror på Torp som har tyngt oss.Esprit-butiken på Torp har i dagsläget fyra anställda. Totalt har man omsatt runt sju miljoner kronor det senaste åren på Torp men vinsterna har uteblivit. Och enligt Jessica Nyman har man haft svårigheter att få en lönsamhet ända sedan börskraschen 2008. – Fram tills 2008 hade vi en positiv utvecklingen sen blev det tufft. Vi expanderade i mitten av 2000-talet men efter 2008 gick det nedåt. Vi har försökt hitta ett sätt att överleva genom att slå ihop butiker men till slut gick det inte längre, säger hon. Enligt Nyman har Esprit centralt haft svårigheter. Flera butiker har tvingast gå i konkurs de senaste åren runt om i Sverige.– Esprit har fått en ny ledning för två år sedan och det har gjort mycket för företaget men det har varit för sent, säger hon. Vad som händer med butiken framöver vet hon inte. En konkursförvaltare har tagit över driften. – Jag tror inte Esprit centralt har råd att förlora fler butiker. Det finns lösningar och jag tror mycket på varumärket. Men jag vet att det finns intresse från Esprit i alla fall. Enligt konkursförvaltaren Bengt Jonasson pågår det redan förhandlingar om att driva butiken vidare. – Det pågår konkreta förhandlingar, säger han

ANNONS

Går det fortfarande att reklamera varor?

För att reklamera en vara som har köpts i en butik som har gått i konkurs kan kunden vända sig till konkursförvaltaren som har hand om konkursboet. Konsumenten ska ha samma skydd som före konkursen, men det blir svårare att hävda sin rätt eftersom konsumenten måste vända sig till andra instanser.

Vad gäller för presentkort?

Presentkort har ofta utgångsdatum och Konsumentverket rekommenderar att använda presentkort så fort som möjligt. De kan bli värdelösa när företaget går i konkurs eller byter ägare.

Hur trolig är en utförsäljning av konkursboets varor?

Vanligtvis så försöker konkursförvaltaren att sälja av så mycket det som går eftersom det är av största intresse att få in så mycket pengar som möjligt. Därför är presentkort i regel obrukbara.

Källor: Konsumentköplagen, Råd & Rön.

ANNONS