Kommunen anmäler sig själv efter dödsfall

94-åringen rasade i vikt. I juni i år gick patienten bort. Kommunen har nu anmält sig själv enligt Lex Maria.

ANNONS
|

Mellan mars och november förra året gick den 94-åriga patienten som bodde på ett serviceboende ner 18,5 kilo. Insatser sattes in för att förbättra tillståndet för patienten, men alla insatser dokumenterades inte.

– Insatserna som gjordes dokumenterades inte på ett strukturerat sätt vilket gjorde att det blev svårt att följa förloppet. Vi har noterat det här problemet tidigare och arbetar med att förbättra dokumentationen, säger medicinskt ansvarig sjuksköterska Doris Söderman.

Genom anmälan vill kommunen låta inspektionen för vård och omsorg (Ivo) utreda om det finns något samband mellan att patienten gick bort och den bristande dokumentationen av insatserna. Doris Söderman berättar att det tidigare varit krångligt att göra vårdplaner i deras datorsystem och att man nu därför köpt in ett nytt program för att underlätta dokumentationen.

ANNONS

Hon vill också att Ivo ska se över om det finns något samband mellan patientens viktnedgång och de handlingsplaner kring nutrition som finns.

– Vi hade en satsning på nutrition mellan 2007 och 2011, men det kan vara så att dessa frågor har hamnat i skymundan på senare tid. Vi ska bli bättre på att ge utbildning inom detta område, säger Doris Söderman.

Kunde ni ha gjort något mer för att förhindra att patienten gick bort?

– Det är det vi vill att Ivo ska utreda. Jag vill inte spekulera i det, säger Doris Söderman.

ANNONS