Kommunen får kritik för övervåld på boende

En ung person blev utsatt för övervåld i form av en "nedläggning" av personal på ett LSS-boende i Uddevalla. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och riktar kritik mot socialnämnden.

ANNONS

Det var den 12 november förra året som IVO tog emot en anmälan angående övervåld inom LSS. En ung person på ett korttidsboende hade blivit utsatt för en "nedläggning", att med våld lägga ner och hålla kvar någon på marken.

– Det har uppstått en situation på boendet, säger Ann-Charlott Gustafsson (UP), ordförande i socialnämnden. Personalen har sett behovet av att lägga ner den här personen på golvet, eftersom den var utåtagerande och man ville undvika att den skulle skada sig själv eller någon annan.

Hon betonar att situationen inte sköttes på ett korrekt sätt och det är också därför boendet valde att anmäla sig själva.

ANNONS

– Ingen fysisk skada har uppstått, men man ska inte hantera den här personen så. Den här situationen ska aldrig behöva hända.

Riktar kritik

IVO har beslutat att avsluta ärendet och kommer inte att vidta några åtgärder mot kommunen, men väljer samtidigt att rikta kritik mot socialnämnden.

I beslutet kan man läsa att det "finns risk för en upprepning av det inträffade även om nämnden/verksamheten tror att vidtagna åtgärder bör vara tillräckliga".

Kommunens har gått igenom med all personal hur man ska bemöta personer som är utåtagerande, uppger Gustafsson, och man jobbar hela tiden för att utbilda personal i så kallat lågaffektivt bemötande, att bemöta upprörda personer lugnt eftersom affekt smittar.

Personen som utförde nedläggningen har blivit omplacerad.

ANNONS