Sorgebarn. Problemfyllda boendena på Jarlsgatan ska få en översyn, både underhållsmässigt och socialt.
Sorgebarn. Problemfyllda boendena på Jarlsgatan ska få en översyn, både underhållsmässigt och socialt.

Kommunen ska se över Jarlsgatan

Hemlösa kvinnor i Uddevalla som utsätts för våld fick Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att reagera. Nu har socialnämnden yttrat sig i ärendet.

ANNONS
|

Historien började med att Radio Väst i en rad inslag granskade de hemlösas situation i Trestad. Där framkom det att kvinnor i Uddevalla utsattes för våld, rån och våldtäkter. I en tidigare artikel i Bohusläningen berättade enhetschefen för sektionen för beroende och missbruk att problemen sedan länge är väl kända för ansvariga och personal.

– Vi håller på att se över hur vi kan förbättra situationen på Jarlsgatan. Det handlar både om underhåll och socialt stöd. Det kan vara att utöka tillsynen, men det handlar om resurser och där är vi inte ännu. Visst, man kan alltid göra mer, men vi använder de resurser vi har på bästa sätt, säger Maria Kullander, chef för individ- och familjeomsorgen.

ANNONS

I sitt yttrande skriver sektionen att man har kontakt med sex kvinnor som inte har eget förstahandskontrakt. Men ingen står utan tak över huvudet utan bor inneboende, på HVB-hem, i träningslägenhet eller på kommunens drogfria boende. Dessutom hävdar man att ingen av de intervjuade kvinnorna som medverkade i radion och berättade om utsattheten, bor på missbrukarboendet på Jarlsgatan.

På Jarlsgatan har kommunen sedan många år lägenheter som hyrs ut till missbrukare. Det ställs inga krav på drogfrihet. Däremot får du inte ha någon inneboende eller någon som övernattar. Personal från stöd- och boendeenheten gör tillsyn på Jarlsgatan en gång varje dag på vardagar, och oftare än så om situationen kräver det. De skriver också om att ett boende som Jarlsgatan kan dra till sig andra personer med missbruksproblem. "Handel med droger och skulduppgörelser finns alltid i de sammanhang som denna målgrupp möts" skriver nämnden i yttrandet.

Det finns möjlighet för kvinnorna att bo i ett separat hus bara för kvinnor. Vilket inte är samma sak som att det inte förekommer våld och hot. Andra väljer att bo i samma uppgångar som männen. I yttrandet skriver man även att socialtjänstens personal ska i så hög utsträckning som möjligt ge alternativ till mer skyddat boende för utsatta kvinnor. Med det menar de bland annat det drogfria stödboendet Fyren, som i dag har åtta lägenheter.

ANNONS

– Där bor de med ambitionen att bli drogfria, säger Katarina Wallander, tillförordnad chef för sektionen för beroende och missbruk, och berättar också att det i dagsläget inte är någon kö till boendet.

Sektionen konstaterar att lever man i en missbruksmiljö är risken alltid större att man utsätts för våld och hot, oavsett om man är man eller kvinna och oavsett om man bor på exempelvis Jarlsgatan eller i en annan egen lägenhet. Däremot har personalen inom socialtjänsten ett ansvar att arbeta motiverande och erbjuda insatser för att den missbrukande personen ska kunna ta sig ur missbruket.

Förra året skickades 24 personer på behandling utanför kommunen.

ANNONS