Kommunen slår till mot bilmålvakter

"Det här är ett sätt att komma åt det otillåtna campandet"

ANNONS
|

Bilägare med stora parkeringsskulder ligger pyrt till när kommunen nu agerar mot misstänkta bilmålvakter. Samtidigt förlorar de som bor i fordonen sina sovplatser.

Det var i förra veckan Bohusläningen rapporterade om hur Trafikverket ville avhysa personer som bodde i bilar och i en husvagn på rastplatsen i Ljungskile.

Otillåten camping

Fordonen flyttades och har stått på kommunens mark efter det. Det är inte första gången kommunen försöker få personerna att lämna platsen eftersom camping inte är tillåtet. – Vi har pratat med dem flera gånger men de flyttar bara på sig. Nu markerar vi på det här sättet i stället, säger en tjänsteman på gatukontoret.

ANNONS

Eftersom man bara får parkera på samma ställe i ett dygn har några bilar flyttats och de bilarna kan kommunen inte röra. De kan inte heller röra de utlandsregistrerade bilarna. Men med hjälp av en bärgningsfirma plockade kommunen bort en bil och en husvagn.

– Ägarna har så stora skulder på sig att vi har rätt att bärga bort dem från platsen utan att koppla in Kronofogden. Den ene ägaren har över 4 miljoner i skulder och det andra fordonets ägare har nästan 70 000 kronor, säger en tjänsteman på gatukontoret på Uddevalla kommun.

I system

Kommunen kan göra så här enligt lagen just på grund av att ägarna har skulder som hör ihop med fordonen. Och när de stod felparkerade tvekade inte kommunen att agera. Tjänstemannen tror inte att det är fordonens ägare som sover i dem.

– Det är första gången vi utnyttjar lagen på det här sättet. Lagrummet finns för att komma åt fordonsmålvakter. Det är folk som sätter det i system och betalar inte skulderna. Det finns ingen anledning till att äga över 50 bilar som den ene gör. Det här är ett sätt att motarbeta den kriminella verksamheten som kan ligga bakom, säger tjänstemannen.

Den andre ägaren har över 600 bilar registrerade på sig. Varför de har så många bilar är inte känt. Den ena ägaren har Bohusläningen inte lyckats hitta någon kontaktuppgift till. Och när vi ringer den andre möts vi av en telefonsvarare och mannen säger att det inte är någon idé att lämna något meddelande. Tjänstemannen på gatukontoret tror inte att ägarna kommer att vilja ha tillbaka bilarna. Ägaren måste betala skulden för att kunna hämta ut bilen.

ANNONS

Polisen känner väl till fenomenet med bilmålvakter. Men det pågår inget aktivt polisarbete för att motverka dem.

– Det finns många bilmålvakter i Sverige och de bilarna dyker ibland upp i vårt område. Det kan vara att de använts i samband med att det begåtts brott eller att någon smiter från en tankning eller att människor sover i bilarna, säger Jens Börretzen, operativ chef vid polisen i Fyrbodal väst.

Kan skrotas

De hämtade fordonen står nu på en uppställningsplats och kommer göra det i några månader innan det kan bli tal om att skrota dem.

När Bohusläningen är i Ljungskile försöker vi få kontakt med de som sovit i husvagnen men utan resultat.

Det är ju folk som uppenbarligen inte har någonstans att bo. Varför kan det inte få stå bilar så? – Om det är en bil som blir stående länge blir den ofta sönderslagen till slut. Det blir ju en miljöskada vilket inte är bra. Och om vi låtit bilar stå hade vi inte haft parkeringsplatser kvar till Uddevallaborna. Det här är ett sätt att komma åt det otillåtna campandet, svarar tjänstemannen på kommunen.

Men det här är ju någons hem, vad känner du för det? – Ja det är någons tillfälliga bostad. Det är inte trevligt men vi måste dra en gräns och kunna visa att det inte är tillåtet.

ANNONS
ANNONS