Kommunen: Väktare inte lösningen

Att det är stökigt på Jarlsgatan är inget nytt, säger ansvariga politiker. Men trots det har man inga svar på hur man ska komma till rätta med otryggheten.

ANNONS
|

– Du kan gå tillbaka 5, 10, 15 år, så sker det incidenter med jämna mellanrum. Det kan vara att någon sätter en kniv eller en yxa i en dörr, eller att någon gör som i det här fallet, att man eldar eller liknande, säger Stefan Skoglund (S), ordförande i socialnämnden.

För tillfället har kommunen beslutat om att patrullera med väktare på kvällar och nätter. Men det är ingen permanent lösning, anser Stefan Skoglund.

– Även om du skulle ha väktare som gör ronder och personal och på kvällar och nätter, så tror jag inte det hade varit en lösning på den här typen av problematik.

ANNONS

Varför inte?

– Nej, för att det kommer ske ändå. För annars får du placera en personal i varje lägenhet, i princip.

– I den bästa av världar skulle vi ha lägenheter utplacerade över hela bostadsbeståndet i kommunen. För om en person med den här typen av svårigheter bor på endast ett ställe, får du oftast inga jätteproblem. Men när du bor som en kategori, som grupp, då är det ju en större risk. Så det är ju den långsiktiga utmaningen vi jobbar med.

Men vi lever ju inte i den bästa av världar. När vi ändå har den här situationen, ska man inte göra det bästa av det?

– Jo, men jag tror fortfarande inte på att ha vaktbolag som gör ronder. Vi försöker jobba ihop med boenderådet, att de ska ta hand om sina egna lägenheter och sin boendemiljö. Att de inte ska ta dit utomstående och att det inte ska bli droghandel och liknande. Att jobba förebyggande tror jag är bättre än att vi ska komma in med repressiva åtgärder och ha vakter, säger Stefan Skoglund.

Samtidigt vill han som politiker inte gå in på i detalj på hur tryggheten ska öka, eftersom det snarare ligger på förvaltningens tjänstemän. Förra sommaren fick de i uppdrag från nämnden att ta fram möjliga åtgärder för att förbättra tryggheten på Jarlsgatan. Det skedde efter att P4 Väst avslöjat hur kvinnor utsätts för våld, rån och våldtäkter i de kommunala lägenheterna, något som fick Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att inleda ett tillsynsärende mot kommunen.

ANNONS

Vad förvaltningen kommit fram till sedan dess kan Stefan Skoglund dock inte redogöra för. Inte heller Maria Kullander, avdelningschef på individ- och familjeomsorgen, ser någon självklar lösning på problemet.

– Jag tror inte att det finns något enkelt svar. Man har jobbat mycket med den yttre miljön, med dörrar, lås, sådana saker.

Hon hänvisar liksom Stefan Skoglund också till boenderådet, samtal där de boende själva deltar.

– Någon patentlösning tror jag inte det finns, man får jobba med olika åtgärder.

ANNONS