Kommunen vill nå hemmasittarna

Nu ska Uddevalla kommun fokusera på de så kallade hemmasittarna. – Vi har en utveckling där många efter avslutat skolgång bor kvar hemma "all inclusive" med telefon och bredband som betalas av föräldrarna, säger Stefan Skoglund (S).

ANNONS
|

Under 2017 och ett år framåt ska Uddevalla kommun försöka nå de arbetslösa ungdomar som inte är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Förhoppningen är att få de i sysselsättning. Kommunen har ansökt och fått 2,3 miljoner som ska gå till uppsökande verksamhet. Bland annat ska två nya tjänster tillsättas av personer som ska arbeta uppsökande.

– De här ungdomarna har fastnat och ju mer tid som går desto svårare blir det att komma tillbaka, fortsätter Stefan Skoglund (S), ordförande i socialnämnden.

– Det blir en intensiv insats de kommande åren. Vi behöver jobba på ett okonventionellt sätt där ungdomarna rör sig, säger Pia Strömsholm, chef för arbetsmarknadsavdelningen.

ANNONS

Det kan enligt kommunen handla om att finnas på sociala medier, på fritidsgårdar eller göra egna Youtubefilmer.

– Vi måste tänka brett, men också bearbeta nätverken kring ungdomarna, säger Pia Strömsholm.

Enligt kommunen har gruppen av ungdomar som varken jobbar eller är inskrivna på arbetsförmedlingen ökat.

– Vi behöver hitta nya sätt att arbeta. Så som vi arbetat förut har inte varit effektivt eftersom gruppen har ökad, säger kommunalrådet Evy Gahnström (V).

– Vi ska arbeta tillsammans för att få in dem till det smörgåsbord av insatser som finns för i nuläget får de ingen känsla av sammanhang. Att den här gruppen växer oroar mig, säger Stefan Skoglund.

Även oppositionen tycker det är viktigt att man satsar på den här gruppen av ungdomar.

– Det är också viktigt att möta upp det med tidigare insatser, till exempel med mer läxhjälp och nolltolerans mot dåliga skolor. Då får vi färre in i det systemet som vi nu måste hantera, säger Carin Ramneskär (M).

Under 2016 kartlade Uddevalla kommun alla öppet arbetslösa ungdomar för att hjälpa de till sysselsättning. Ett hundratal ungdomar fick ungdomsanställningar via arbetsmarknadsavdelningen och av dem fick nästan var tredje sedan ett fast jobb.

I december hade Uddevalla en ungdomsarbetslöshet på 12,5 procent, en liten minskning mot samma månad 2015.

ANNONS
Fakta: Arbetslöshet 18-24 år

Färgelanda: 15,5 %

Uddevalla: 12,5

Lysekil: 10,1 %

Sotenäs: 9,3 %

Munkedal: 9,1 %

Tanum: 8,1 %

Orust: 6,6 %

Riket: 11,5 %

Västra Götaland: 9,9 %

Källa: Arbetsförmedlingen

ANNONS