Det smälldes en kraftfull detonation på Norgårdenskolan på onsdagsmorgonen.
Det smälldes en kraftfull detonation på Norgårdenskolan på onsdagsmorgonen.

Explosion på Norgårdenskolan

På onsdagsmorgonen detonerade en kraftfull smällare på Norgårdenskolan. En stor plåt flög iväg 10-15 meter, beskriver rektor Roger Hansson. Polisen misstänker elever på skolan och åklagare har kopplats in.

ANNONS
|

Cirka klockan 08.35 hörde skolans vaktmästare och andra rektor en kraftig smäll på Norgårdenskolans högstadiedel.

- De kom och hämtade mig och vi gick dit och tittade. Vi såg en plåtbit på cirka 1,5 meter som hade lossnat och flugit iväg 10-15 meter, säger Roger Hansson som är rektor för högstadiedelen.

Plåtbiten satt på väggen på utsidan av skolan.

- Det var ingen vanlig smällare. Det var allvarligt.

Skolan ringde polisen och begärde hjälp.

- Polisen kom ganska fort. Under tiden pratade jag med några elever och sa att det här är inte bus längre. Sedan gick det ganska fort att få information. En personal berättade vad några elever sagt i telefon till varandra.

ANNONS

Det som kom fram ledde till att polisen snart kunde prata med tre elever.

- Utifrån vad de berättar kontaktar patrullen inre befäl som säger att detta ska tas på största allvar. Därefter kom fyra förhörsledare hit och två tekniker. Dessutom kom föräldrarna till de tre eleverna hit, säger Roger Hansson.

Teknikerna var klara med sitt arbete relativt snabbt, beskriver han vidare. Han konstaterar att skadan på byggnaden inte är så stor.

- Men det var inga personskador.

Polisen bekräftar rektorns uppgifter:

- Det har varit en riktigt kraftig smäll. Fönsterrutor skakade och ljuset slocknade. Vi vet inte om det är smällare eller hemmabygge eller nåt annat explosivt. Det har i alla fall varit en starkare laddning än vanlig smällare Det har fått materiella skador till följd men också inneburit fara för att skada för person. Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse, säger Hans König, inre befäl på polisen i Uddevalla.

Polisen har varit på plats på skolan sedan de fick larmet och är fortfarande vid 15-tiden kvar på skolan. Man har hållit förhör med skolpersonal, elever och föräldrar.

- Vi har kommit så pass långt att vi har lagt över ärendet till åklagaren. Vi misstänker att det är ungdomar som går på skolan, säger Hans König.

ANNONS

Han kan inte gå in på hur långt man kommit med utredningen, eller om det i nuläget finns några misstänkta personer. Däremot har man uppgifter att gå på.

- Det finns vittnen som i alla fall har sett folk uppehålla sig på plats.

I nuläget bedömer polisen att syftet med sprängladdningen inte har varit att skada någon, utan att det mer handlat om någon form av ofog som spårat ur.

- Det här är definitivt inte bra. Det har verkligen gått över gränsen, säger Hans König.

Under dagen har rektor Roger Hansson skickat information till alla föräldrar och informerat personalen på skolan.

Han säger vidare att det pågår förhör under hela dagen med elever, i närvaro av deras föräldrar. Informationen leder till att polisen vill prata med fler elever och Roger Hansson räknar med att polisens förhörsledare ska vara kvar under eftermiddagen och arbeta.

Undervisningen pågick som vanligt under onsdagen och Roger Hansson säger att han inte har upplevt att stämningen har varit orolig.

- Jag är ändå tacksam att det smällde utomhus, att det regnade och att det inte var barn i närheten.

Planen är att skolarbetet ska pågå som vanligt även resten av veckan.

Roger Hansson säger att det är första gången en sådan här händelse har drabbat Norgårdenskolan under hans tre år som rektor på skolan.

ANNONS

- Men det sker ju mer och mer ute i samhället och det smittar av sig.

ANNONS