Kraftigt höjda markavgifter för fritidshus

Ägarna till sju fritidshus nära Unda camping måste betala mångdubbelt höjd markavgift nästa år. Avtalen är uppsagda och förhandlingarna ska börja. Motsvarande höjningar väntar husägare i andra områden.

ANNONS
|

Dyrare. Uddevalla kommun ser över arrendeavgifterna för fritidshus på kommunens mark. Avgifterna har inte omförhandlats på drygt 30 år.
Dyrare. Uddevalla kommun ser över arrendeavgifterna för fritidshus på kommunens mark. Avgifterna har inte omförhandlats på drygt 30 år. Bild: Hasse Holmberg / TT

Det är kommunen som äger marken där fritidshusen ligger. Området kallas Stan, strax nordost om Unda camping. Fyra av de sju arrendetomterna har havsutsikt.

Privatpersonerna som arrenderar har hittills betalat vad kommunen kallar för en "tämligen låg" avgift, den har i många år varit 4 575 kronor om året.

– Avgiften har varit oförhandlad sedan 1984, säger mark- och exploateringsingenjör Christer Bergsten.

Arrenden löper på fem år i taget och egentligen skulle avgiften ses över inför varje ny period, men det har alltså inte skett på över 30 år.

Höjs till runt 30 000 kronor

Nu är det dock dags. Samhällsbyggnadsförvaltningen har på nämndens uppdrag sagt upp arrendatorerna för att villkoren ska förhandlas om.

ANNONS

Det handlar för flera hus om rejäla höjningar. Enligt kommunens utgångsförslag ska två arrendeavgifter höjas till 12 500 kronor, två avgifter ska höjas till 25 000, en till 27 500 kronor och en till 30 000.

Det hus som föreslås få högsta höjningen måste räkna med en ny avgift på 32 500 kronor.

– Vi värderar marken och lägger en avgift. Det handlar om att övriga invånare ska få lämplig avkastning av marken. Vi måste utgå från marknadsvärde och avkastningsvärde, säger Christer Bergsten.

– Det är klart att vi har fått in reaktioner. Har man haft en avgift på 4 500 och får höjt till 32 000 kronor så är det förståeligt. Särskilt eftersom det har varit lågt en så lång tid. Men avgiften ska vara skälig.

"Stark besittningsrätt"

Nu ska förhandlingarna starta, och parterna har till oktober nästa år på sig att komma överens. Kan man inte enas får ärendet gå vidare till nästa instans som är Arrendenämnden.

– De som hyr har stark besittningsrätt liknande en hyresrätt. Man kan inte säga upp annat än om det finns mycket grova skäl. Vi gör inte det här för att vi vill byta arrendatorer.

Christer Bergsten framhåller att det här området inte har några paralleller med Bodele. Där har kommunen sagt upp arrendatorerna för att själv kunna förfoga över området. För området vid Unda gäller enbart nya höjda avgifter.

ANNONS

Fler områden på tur

Det finns fler fritidshusområden med bostadsarrenden i kommunen, och ägarna kan räkna med nya avgifter även där.

– Avgifterna har legat lite släpande och vi har påbörjat att se över villkoren. Det har under åren förmodligen funnits anledningar till varför man inte har hunnit med att säga upp avtalen i rätt tid. Det kommer att bli fler som får högre avgifter, säger Christer Bergsten.

ANNONS