Kraftprov lockade deltagare från hela landet

Traktordäck skulle vältas, batterier lyftas och traktorer dras när tävlingen Sveriges starkaste bonde gick av stapeln i Uddevalla under lördagen.

ANNONS
|

En som åkt långväga för att delta i tävlingarna var Jani Hämäläinen, som rest ända från Gävle.

– Det är en rolig sport, och så träffar man både nya och gamla bekanta.

Tävlingen kallas Sveriges starkaste bonde och är en del av konceptet Sveriges starkaste man. Den gick av stapeln på lördagen i Uddevalla i samband med en mässa som anordnades av företaget Andrésen Maskin.

Namnet till trots så är tävlingen öppen för alla, bonde eller ej.

– Det är ett kul sätt att testa sin styrka, allt är mätbart. Det är också en väldigt kamratlig och trevlig stämning, säger Kim Emilsson från Växjö som mest såg fram emot grenen där en stor traktor ska dras fram.

ANNONS

(Robin Sandell kämpar på med ett 400 kilos traktordäck)

Andra grenar som fanns på tävlingslistan var bland annat att lyfta ett 18 kilo tungt batteri med raka armar, ta 200 kilo i marklyft genom att lyfta en maskin och bära fram två 85 kilos vikter längst en bana.

– Alla grenar är väldigt krävande men i marklyftet med maskin ser man vilka som är råstarka, förklarar domaren Nicklas Dahlberg som själv vunnit tävlingen för några år sedan.

– Det var väldigt populärt när Magnus Samuelsson höll på, men det finns fortfarande en hel del som tävlar, säger han.

Totalt kom 17 personer till start under lördagen, vilket var fler än vad man hade hoppats på.

En av dem var Fredrik Örtemark från Ed, som förespråkar en rejäl frukost för att ha energi till att tävla.

– Jag blandar tre och en halv deciliter torra havregryn med tre deciliter mjölk, sen dricker jag det innan det börjar tjockna. Då håller man sig mätt.

Enligt resultatlistan verkade det vara en bra förberedelse. Fredrik Örtemark slutade på tredje plats. Vann tävlingen gjorde José Serey.

ANNONS