Annelie Nithander, turistchef Destination Uddevalla, kräver att turistbyrån åter öppnar i centrum.
Annelie Nithander, turistchef Destination Uddevalla, kräver att turistbyrån åter öppnar i centrum.

Kravet: Öppna turistbyrån

Den avgående kommunstyrelsen la ner turistbyrån i centrum trots protester. Istället skulle Destination Uddevalla driva en minivariant ute på Torp. Nu kräver föreningen att man åter öppnar upp i centrum.

ANNONS
|

Nästan exakt ett år efter att turistbyrån i centrum i Uddevalla stängts kommer nu beskedet. Om Destination Uddevalla ska driva turismverksamheten vidare ska centrum få sin turistbyrå tillbaka.

– Reaktionerna på flytten från centrum till Torp har varit omfattande. Många har saknat en bemannad turistbyrå i centrumkärnan. Inte minst Uddevallaborna själva.

Det säger Annelie Nithander, turistchef vid Destination Uddevalla. Det vill säga föreningen, med politiker och folk från näringslivet, som har till uppgift att utveckla Uddevallas turismnäring.

Beslutet att slå igen turistbyrån i det gamla badhuset vid Södra kajen fattades förra hösten av kommunstyrelsen. Nu skulle Destination Uddevalla via ett så kallat driftbidrag sköta Uddevallas turistinformation.

ANNONS

Bidraget var på 700 000 kronor för år 2014. En rejäl bantning av den tidigare budgeten, som hade legat på cirka 2,1 miljoner per år.

– Vi var tvungna att rätta oss efter plånboken och valde att satsa på en turistbyrå på Torp.

Men för att fortsätta ratta Uddevallas turismverksamhet ställs nu motkrav på kommunen: Tre bemannade turistbyråer under sommaren, varav en i Uddevalla centrum. Prislappen skulle bli 1,5 miljoner kronor.

– För att få en helhetssyn vill vi ha hand om och ha ansvar för hela verksamheten, även i Ljungskile.

Delar av den nya politiska majoriteten i Uddevalla, som tillträder vid årsskiftet, var när de satt i opposition, mycket kritiska till både nedläggningen och hanteringen av ärendet. Än i dag ser man helst att en byrå ligger i centrum men man är dock inte säkra på när var, hur eller på priset.

– Vi vill ta ett omtag på besöksnäringsfrågorna och turistbyrån i centrum är en del i det. Men frågan måste diskuteras vidare inom majoriteten, säger Anna-Lena Heydar (S).

Vänsterpartiet är inne på samma linje och deras nya samarbetspartner Miljöpartiet, som var med och beslutade om nedläggningen, håller sig än mer vaga i nuläget.

– Vi har inget emot en turistbyrå i centrum. Men det är något vi måste diskutera, säger Anna-Tora Huss (MP).

ANNONS

Folkpartiets ordförande Monica Bang Lindberg står fast vid att partiet idag vill att det ska finnas en byrå i centrum. Övriga allianspartierna avstår från att kommentera frågan.

Sverigedemokraternas Rolf Karlson vill även han ha en byrå i centrum.

ANNONS