Kultur- och integrationsmässan på Bohusläns museum fokuserar på språket

Språket är den viktigaste nyckeln för att komma in i det svenska samhället säger Linnea Lindgren samordnare på Uddevalla kommun. Samtidigt minskar antalet volontärer.

ANNONS
|

– Jag är revisor från Damaskus och jobbar nu som vaktmästare vilket jag trivs med. Men om några år vill jag tillbaka till mina siffror och ekonomi, säger Hayman Kashlan på Studieförbundet vuxenskolan.

Börja från noll

Han berättar om känslan att börja från noll och att han kämpar med att lära sig svenska vilket har högsta prioritet.

– Att jobba med språkkaféer och delta i den verksamheten är något som jag verkligen tror på, säger Hayman Kashlan.

På fredagen och lördagen hölls Kultur- och integrationsmässan på Bohusläns museum i Uddevalla. Mässa är tänkt att vara en träffpunkt för organisationer, föreningar eller verksamheter som arbetar med integration. Här ska man diskutera brännande frågor, lyssna på intressanta föreläsningar och lära sig mer om olika kulturer och aktuella integrationsfrågor. Det är andra året som samordnaren Linnea Lindgren organiserar mässan.

ANNONS

– Förra året var det en stor succé och i år ville vi utöka till två dagar, säger Linnea Lindgren.

Hon berättar att det har märkts skillnad från förra året med större energi i föreningarna och organisationerna som jobbar med dessa frågor i Uddevalla. Men att det är svårare att hitta volontärer nu än för ett par år sen säger hon.

– Det märks en skillnad. Det är trögare nu. Det finns ett stort behov att hitta mötesplatser som språkkaféer och andra träffar där svenskar som varit här länge och de som nyss kommit kan dela erfarenheter och prata, säger Linnea Lindgren.

Språkkaféer viktiga

Emma Rossvik på Studieförbundet vuxenskolan är engagerad bland annat i arbetet med språkkaféerna och berättar om att de har olika teman på mötena. Det kan vara kroppen eller svenska högtider.

– Bara en sådan enkel men viktig sak som att ringa 112, vad säger man? Hur ska man prata? Det är superviktigt, vi svenskar tar det här helt för givet, säger Emma Rossvik.

Hon berättar att man också har så kallade samhällsguider som är volontärer som följer med och hjälper till när man ska besöka till exempel skatteverket, arbetsförmedlingen eller försäkringskassan.

Leila Hezarkhani berättar om att när hon först kom till Sverige visste hon inte att hennes barn hade rätt till skola.

ANNONS

– Det tog ett år innan jag kom till rätta med var jag skulle vända mig och hur jag skulle göra för att möta myndighetssverige, säger Leila Hezarkhani.

Fördomstolen testar

Hon går på Yrkeshögskolans vuxenutbildning för att bli integrationspedagog och hoppas jobba med dessa frågor i framtiden. I ett annat rum har Studieförbundet Sensus ställt upp "Fördomsstolen". En person sätter sig i en fåtölj och så får någon annan som inte känner den personen fylla i ett formulär för att beskriva personen som den har framför sig. Daniel Petrén som är verksamhetsutvecklare på Sensus tycker att det är ett intressant experiment.

– Det är så enkelt att ha fördomar och avfärda människor med hur de ser ut, var de kommer ifrån eller vad de har på sig, säger Daniel Petrén.

Han tycker att alla borde prova det här. Stereotyper finns överallt och utgör ofta det första hindret för att ett samtal ska uppstå säger Daniel Petrén. Han sätter sig i fåtöljen och Hannah Bamroat som strosar förbi montern, tar ett formulär och sätter sig och tittar på Daniel i fåtöljen och ringar in olika nyckelord som chef, köttätare, gift och musikalisk.

– Det är ju ett experiment men det är intressant. Jag tycker att det är viktigast att prata med en person först innan man bedömer och lägger sina fördomar på en viss person, säger Hannah Bamroat.

ANNONS
ANNONS