Flyktingar. Tomma kyrkor ska fyllas med annan verksamhet, Lokaler i Bleketkyrkan byggs om till hem för ensamkommande flyktingbarn, på initiativ av Ingvar Humlén.
Flyktingar. Tomma kyrkor ska fyllas med annan verksamhet, Lokaler i Bleketkyrkan byggs om till hem för ensamkommande flyktingbarn, på initiativ av Ingvar Humlén.

Kyrkan i Uddevalla går sin egen väg

Uddevalla pastorat möter medlemsnedgången med ökad verksamhet. Fler inkomstbringande verksamheter ska förhindra att man måste sälja ut mer, när inkomsterna sjunker.

ANNONS
|

För att kompensera bortfallet av avgiftsintäkter från medlemmar ökar Svenska kyrkan i Uddevalla affärerna. I en byggnad på Kilbäcksgatan ska man öppna ett härbärge och hoppas på kommunen som hyrestagare.

I Bleketkyrkan hyr man ut lokaler till förskola. På Dalaberg driver kyrkan själv en förskola. Kyrkolokalerna på Bleket byggs om för att hyra ut till kommunen, som tänker sig ett flyktingboende där.

Vid Bäve kyrka planerar man en vanlig förskola och i centrum nära Bäveån kommer pastoratet att öppna ett modernt kafé.

– Vi sålde visserligen Sommarhemskyrkan för några år sedan under pressade tider. Förhoppningsvis behöver vi inte upprepa en sådan åtgärd, säger högste chefen i pastoratet, kontraktsprosten Ingvar Humlén.

ANNONS

– Vi vill förtydliga kyrkans uppgift, att vara med och göra gott för människor i församlingen. Då krävs det att vi tänker på ett nytt sätt.

När medlemstalet sjunker minskar intäkterna. Svenska kyrkan har utrett vad som händer och förutspår sin egen kris i framtiden.

Enligt Lars Johnsson, som utrett kyrkans fastighetsbestånd i landet, kan många av de 16 000 fastigheterna behöva säljas.

– Det är ju enkel matematik att om medlemmarna minskar i antal så minskar intäkterna. Den stora kostnaden för fastighetsunderhåll finns dock kvar. Då måste man tänka i nya banor, förklarar Humlén.

I Uddevalla krymper kyrkans församlingar med drygt 200 betalande medlemmar om året och i den takten har det varit i många år.

På riksplanet var 86 procent av folket kyrkomedlemmar för 20 år sedan. I dag är 60 procent kvar och Svenska kyrkans egen prognos visar att 45 procent är kvar 2030.

Färre döps i kyrkan än antalet medlemmar som lämnar och invandringen påverkar också så att kyrkans medlemstal krymper i förhållande till befolkningstalet.

– Ja, orsakerna är flera. Men vad vi än tycker måste vi förhålla oss till verkligheten, säger Ingvar Humlén som vill bevara så mycket som möjligt i kyrkans ägo.

ANNONS

– Förutom att vi talar om Guds hus som utgör trygghet för många, handlar det ju också om att rädda många värdefulla kulturbyggnader. Kanske har vi funnit en väg att klara detta på.

Svenska kyrkans egen utredning är dyster läsning rör landets församlingar. Men i Uddevalla jobbar man lite grann med egen giv och hoppas tidsanpassa verksamheten.

Färre medlemmar ger lägre inkomster. Det kräver andra intäktsformer.

Medlemsutveckling 2014-2015 i Uddevalla

Bokenästets församling: -31

Bäve församling: -57

Dalabergs församling -24

Herrestads församling -30

Lane Ryrs församling -4

Ljungskile församling -41

Uddevalla församling -107

Siffrorna är hämtade ur stiftets egen statistik. De tar hänsyn till aktiva utträden, aktiva inträden, döpta barn och antalet avlidna Uddevalla pastorat som Humlén styr över utgörs av församlingarna, Bäve, Uddevalla, Dalaberg och Lane.

ANNONS