Visar runt. Dalabergs kyrka passade på att bygga för en förskola när de renoverade kyrkan. Här visar prästen Catarina Svensson Broden de nya lokalerna. Foto: David Scherman
Visar runt. Dalabergs kyrka passade på att bygga för en förskola när de renoverade kyrkan. Här visar prästen Catarina Svensson Broden de nya lokalerna. Foto: David Scherman

Kyrkans nya förskola sätter känslor i svall

Kyrkans kommande förskola på Dalaberg sätter skolpolitikernas känslor i svall. Socialdemokraternas nej är ett brott mot barnkonventionen, säger Magnus Jacobsson (KD). Jacobsson läser barnkonventionen som fan läser bibeln, kontrar Cecilia Sandberg (S).

ANNONS
|

Nu är det klart att Svenska kyrkan startar en enskild förskola i Dalabergskyrkans lokaler. Beslutet klubbades av skolpolitikerna vid senaste mötet. Och går allt enligt plan kommer den nya förskolan, med plats för 20 barn, slå upp sina portar nästa sommar.

Men det togs inte av en enig nämnd. För medan de borgerliga partierna samt Miljöpartiet sade ja till kyrkans ansökan sade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet nej.

– Vi gör det av två skäl. Dels tycker vi att förskolor som skolor ska vara icke konfessionella, det vill säga inte kopplade till någon religion. Dels tycker vi att man bör följa den tidigare överrenskommelsen här i kommunen om att inte öka på den privata delen av barnomsorgen ytterligare, säger Cecilia Sandberg (S), andre vice ordförande.

ANNONS

Magnus Jacobsson (KD), som inom kort överlämnar nämndsordförandeklubban till just Sandberg, tycker att Socialdemokraternas resonemang rimmar illa.

– Ena dagen vill Socialdemokraterna på riksnivå göra barnkonventionen till svensk lag. Andra dagen bryter samma partis företrädare i Uddevalla mot just barnkonventionen, säger han.

Enligt Jacobsson måste den som ställer sig bakom barnkonventionen även ställa sig bakom föräldrars rätt att välja förskola för sina barn. Menar man allvar med att familjers religiösa rättigheter ska tillmötesgås måste man säga ja till kyrkans önskan att öppna en förskola.

– Så länge verksamheten bedrivs enligt lagar och regler ska vi självklart säga ja! Inte minst eftersom det behövs fler förskoleplatser i norra Uddevalla.

På den sista punkten ger Sandberg sin ordförande rätt. I dagsläget står 40 barn i kö till det norra området. Men i övrigt ger hon inte mycket för hans argument.

– Han läser barnkonventionen som fan läser bibeln. Religionsfriheten som nämns i konventionen betyder också att man ska ha rätt till frihet ifrån religion.

Hur vill ni då lösa bristen på platser i området?

– Den nya majoriteten, med S, V, och MP, är överens om att det måste byggas fler kommunala förskolor. Bland annat en på norr, säger Cecilia Sandberg.

Enligt Kjell Grönlund (MP) saknas lagstöd för att säga nej till en förskola i Svenska kyrkans regi.

ANNONS

– Det är fri etableringsrätt förutsatt att förskolan uppfyller lagens krav och det gör den här. Men MP ingår även i den nya majoriteten och där kommer vi inte att aktivt uppmuntra fristående enheter att starta förskolor.

Läs också ledaren: Första striden om valfriheten i Uddevalla

Svenska kyrkan bedriver sedan tidigare förskole- och fritidsverksamhet i Ljungskile och Forshälla. Det är Hemgårdens förskola och fritids i Ljungskile samt Prästgårdens förskola i Forshälla.

ANNONS