Nya skolan. 2018 kan den nya skolan stå klar. Den ska ligga på grönområdet mellan Lingatan och Undavägen. Här ska också byggas en fullmåttsidrottshall, bibliotek och fritidsgård.
Nya skolan. 2018 kan den nya skolan stå klar. Den ska ligga på grönområdet mellan Lingatan och Undavägen. Här ska också byggas en fullmåttsidrottshall, bibliotek och fritidsgård.

Lång väntan på ny skola i Herrestad

Inför valet 2010 lovade alliansen att skynda på utredningen om ny skola i Herrestad.Först nu presenteras planerna för skolbygget.Men skolan blir inte klar förrän tidigast hösten 2018.

ANNONS
|

Diskussionerna om att Herrestadsskolan måste byggas om eller bygga nytt har pågått i snart 20 år.

–Tidigare fanns ett beslut att bygga om skolan, men när Ikea-planerna tog fart gjorde vi ett omtag för att se över planeringen av hela stadsdelen. Sen försökte vi få besked av Siba om att få köpa en tomt på västra sidan av 44:an, men vi fick aldrig något besked. Och bygget av Sommarhemsskolan gick före, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Magnus Jacobsson (KD).

Han beklagar att det gått så lång tid. Det har varit tuffa år för både personal och elever i den gamla slitna skolan, medger han.

ANNONS

De får vänta ytterligare minst fyra år på sin nya skola. Det som är klart är att politikerna har beslutat om 250 miljoner kronor till bygget av en skola för 525 elever från förskola till sjätte klass. Skolan ska ligga på parkmarken vid Undavägen-Lingatan, mitt emot Överskottsbolaget.

Kultur- och fritidsnämnden har avsatt 50 miljoner kronor till en fullmåttsidrottshall, ett bibliotek och en fritidsgård i anslutning till skolan.

–Men detaljplanen för området är inte klar. Vi kanske hinner med en utställning i höst och sedan ska det ske ett samråd, säger Gunilla Magnusson, (MP), ordförande för miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

Det innebär byggstart tidigast hösten 2017 och att skolan kan stå klar till höstterminen 2018.

Samtidigt pågår en trafikutredning hur området med två stora skolor ska bli trafiksäkrare. Ett förslag är att förlänga Norgårdsvägen och stänga för trafik mellan Norgårdenskolan och idrottsplatsen. Utredningen ska också se över var busshållplatser ska läggas, var bilburna föräldrar kan lämna sina barn och hur gång- och cykelvägarna kan förbättras.

– Vi planerar också att bygga om nuvarande idrottsplats till en näridrottsplats av den typ som finns på Dalaberg och Tureborg, men det finns inga pengar avsatta ännu, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Johan Wiktorsson (M).

I skissen över skolområdet finns även plats för en ny förskola, men politikerna har varken avsatt pengar eller tagit beslut om någon förskolebygge.

ANNONS

Oavsett hur det går i det kommande valet blir det skolbygge eftersom alla politiker är överens om att en ny skola måste byggas.

–Vi har påpekat att detta måste ske skyndsamt eftersom elevantalet ökar och Herrestadsskolan är så sliten, säger Cecilia Sandberg (S).

Personalen har väntat alldeles för länge på en ny skola, påpekar Agneta Läckström på Lärarförbundet.

– Det är väldigt olyckligt när det blir så här långt utdragna processer där personalen måste arbeta i dålig arbetsmiljö. Vi förväntar oss att det sker något nu. Vi har väntat alldeles för länge redan, säger Agneta Läckström.

Hon påpekar också att det finns många slitna skolor och förskolor i Uddevalla och att underhållet eftersatts i många år.

Läs också: Skolan i Uddevalla brännhet valfråga

Ska barnen i Herrestad få vänta i fyra år till?

ANNONS