Uddevalla tingsrätt dömer ett ungt par för en grov misshandel i Uddevalla i somras.
Uddevalla tingsrätt dömer ett ungt par för en grov misshandel i Uddevalla i somras. Bild: Lasse Edwartz

Långa straff för rå misshandel på Stadsfjället

Utan förvarning slogs mannen ner bakifrån med en tegelpanna. Därefter misshandlades han med yxa och bröt flera ben i kroppen. Nu döms en 20-årig man och en 22-årig kvinna för misshandeln på Stadsfjället i somras.

ANNONS
|

Händelsen inträffade den 7 augusti i ett skogsområde på Stadsfjället i Uddevalla. Offret var en man som var bekant med den 22-åriga kvinnan. Under förespegling att han skulle få tillbaka sina bilnycklar som han tidigare blivit bestulen på lurades offret till platsen för överfallet.

Med sig hade det unga paret plasthandskar, yxa, hammare och en kolsyrepistol. Båda var narkotikapåverkade. På plats sa de först att de skulle möta någon som hade bilnycklarna, men i stället blev offret slagen i bakhuvudet med en tegelpanna. Slaget gjorde att skallbenet trycktes in och han föll till marken.

LÄS MER:Ungt par misstänks ha misshandlat man med yxa

Bråkat med väninna

Därefter misshandlades han med flatsidan av en yxa, och han fick flera benbrott i ena armen och båda benen, blev strypt och slutligen skjuten flera gånger med en kolsyrepistol. Efter misshandeln försökte mannen och kvinnan få på honom handklovar, men utan att lyckas, och de släpade honom till ett dike där de lämnade honom. Orsaken ska ha varit att mannen slagit en väninna till kvinnan.

ANNONS

Trots sina skador lyckades mannen ta sig till en bekant i närheten och fick hjälp. Polisen grep kort därefter den 22-åriga kvinnan i Uddevalla och påbörjade en stor sökinsats efter den 20-årige mannen. Han greps ett drygt dygn senare och båda ställdes inför rätta. Nu har Uddevalla tingsrätt dömt både mannen och kvinnan för den grova misshandeln.

LÄS MER:Två begärs häktade i Uddevalla – misstänks för mordförsök

LÄS MER:Misstänkta häktade – men inte för mordförsök

Rån och övergrepp i rättssak

Misshandeln har varit planerad och genomförd av både mannen och kvinnan tillsammans och i samråd menar domstolen. De har tagit med sig olika tillhyggen och annat som skulle användas tillsammans, och de har haft misshandeln "som ett gemensamt projekt", skriver tingsrätten i domen.

Det var mannen som var den mest aktiva under misshandeln, och slog mannen med både tegelpannan och yxan. Kvinnan sköt med pistolen, båda släpade mannen till diket. De döms också för att ha stulit en bil i samband med misshandeln. Dessutom döms de båda var för sig för ytterligare några brott. Mannen döms för ett rån och övergrepp i rättssak, i Stenungsund två dagar innan misshandeln i Uddevalla. Där ska han tillsammans med några okända personer ha hotat ett par i ett hus och stulit en motorcykel och andra föremål.

Båda döms till tre och ett halvt års fängelse. De ska också tillsammans betala drygt 60 000 kronor i skadestånd till den misshandlade mannen.

ANNONS
ANNONS