Långt kvar till vallöften om förskolan

Alla vill ha mindre barngrupper i förskolan. Men än är det lång väg kvar tills politikernas vallöften är uppfyllda i Uddevalla.

ANNONS
|

Inför senaste valet var ett vanligt löfte mindre barngrupper och färre barn per vuxen i förskolan. (S) har en bredare modell med färre barn i grupperna oavsett ålder och vill även minska klasserna i skolan, medan allianspartierna befarar att det blir för dyrt och i stället fokuserar på mindre grupper för de allra minsta, barnen upp till två år.

I Uddevalla ökade barngrupperna från 17,5 barn under 2014 till 19 barn per avdelning under 2015 i kommunens förskolor, enligt Skolverket.

Samma år minskade antalet barn per vuxen i Uddevalla något i kommunens förskolor, från 6,2 barn till 5,7 barn per vuxen.

ANNONS

Det finns ännu inga aktuella siffror för läget 2016. Mätningen görs den 15 oktober varje år, samma för alla kommuner.

I början av 2016 presenterade Skolverket nya riktlinjer med riktmärken för hur stora barngrupperna bör vara, 6 till 12 barn för de minsta som är upp till tre års ålder, och 9 till 15 barn för 4-5-åringarna.

Skolverket hänvisar till att forskningen inte kan ange en direkt siffra för hur stor en barngrupp bör vara. Personaltäthet är viktigt men stora barngrupper är i sig ett problem, i synnerhet för de yngsta barnen.

Skolverket konstaterar vidare att ett riktmärke måste ställas i relation till flera faktorer. Det gäller till exempel personalens utbildning, med färre förskollärare med specifik yrkes- och ämneskompetens behöver det vara färre barn i gruppen. Andra faktorer är barngruppens sammansättning och den fysiska miljön i förskolan.

Företrädarna för samtliga politiska partier i kommunfullmäktige i Uddevalla säger i Bohusläningens rundringning att de är för färre barn i förskolegrupperna. De pekar också på flera faktorer som kan påverka, till exempel barnens ålder och olika behov.

Hur grupperna ska bli mindre är dock ingen enkel fråga, visar politikernas svar.

– Nu har vi ju fått statliga pengar som förskolorna använder till att försöka organisera till mindre grupper. Kommunen satsar också tio miljoner under 2017 för att anställa mer personal. Svårigheterna är ju bristen på lokaler och förskollärare, det gör att det inte är lika enkelt. Det fattas också vikarier, säger kommunalrådet Evy Gahnström (V).

ANNONS

– Här finns en tydlig skillnad mellan oss och majoriteten. Vi har en positiv inställning till etablering av förskolor i annan regi än kommunens, säger Elving Andersson (C).

– (KD) är för en helt annan lösning, med dagbarnvårdare, säger Magnus Jacobsson (KD).

FAKTA: Förskolan

  • Den genomsnittliga gruppstorleken i Sverige har pendlat mellan 16,7 och 17,2 barn sedan 2003, visar Skolverkets statistik. I barngrupper där barnen är upp till tre år är den genomsnittliga gruppstorleken 13,6 barn. Skolverket har inte motsvarande detaljerade statistik för barngrupper med 4-5 åringar.
  • I Uddevalla 2013 fanns 5,3 barn per årsarbetare i kommunens förskolor, 2014 var det 6,2 barn per årsarbetare och 2015 var siffran 5,7 barn.
  • Aktuell statistik för 2016 finns inte än. Mätningen görs den 15 oktober, samma för alla kommuner.
  • ANNONS