De klättrar över stock och sten - med bilen

Upp och ner för backar när leran sprutar åt alla håll. Detta är vardagsmat för Offroaders Bohuslän som arrangerade sin första skogskörning för året.

ANNONS
|

Några kilometer norr om Fridhem ligger "Nigges Garage". För föreningen Offroaders Bohuslän är detta en av många samlingsplatser där de har sina bilträffar. En dag som denna, när solen nästan värmer i vinterkylan, har det blivit dags för körning ute i skogen för föreningsmedlemmarna. Men även andra intresserade var välkomna när årets första körning arrangerades under lördagen.

På plats ärföreningens ordförande Jan "Janne" Olsson. Enligt honom är det drygt 30-bilar på plats i dag som tillsammans kommer att köra en bana, som varken går på tid eller där de tävlas om några poäng. Här handlar det om gemenskapen.

– Vi gör detta tillsammans. Det handlar inte om att någon ska vara bäst utan här hjälper vi alla varandra och det kommer du märka när vi åker i skogen, säger Janne Olsson och hänvisar till en av de stora bilarna som står parkerade och redo att köras in i skogen.

ANNONS

– Du kan hoppa in här, säger han och pekar på en av jeeparna innan han går vidare till sin egen. Han hoppar in, startar motorn och kör iväg. Efter honom kommer flera andra terrängbilar av märkena Jeep, Volvo Valp, Suzuki och Toyota som också gjort sig redo.

Namnet på föreningen Offroaders Bohuslän kommer från ordet off-road och betyder utanför vägen. Det är ett engelskt uttryck för att köra i terräng. Föreningen bildades 1986 och hette från början Mud race team.

Men i mitten av 90-talet bytte förening namn till sitt nuvarande Offroaders Bohuslän. Flera av dagens medlemmar märker av att intresset för bilar fortsätter att öka år efter år. En av de som varit med ett tag är Christer Carlsson, han är vice sekreterare och trivs bra i föreningen där alla delar samma intresse.

Inne i skogen finns en markerad väg som bilarna följer. Över stockar, stenar och backar ska de ta sig genom hela sträckan - trots blöta och leriga vägar. Bara några hundra meter in i skogen har en bil fastnat lite lätt när han ska ta sig över en backe.

– Det gäller att hitta den bästa vägen så det inte tar stopp, säger en av föreningens medlemmar som precis hinner avsluta sin mening när bilen framför fastnar ordentligt. Men det stoppar inte någon för flera kommer direkt fram och hjälper till. De ger föraren råd hur han ska att hitta en annan väg och skulle inte det fungera så plockas ett rep fram och bilen får bogseras loss.

ANNONS

– Vi ser det som en positiv utmaning att fastna, säger Janne Olsson.

Dagens körning är bara en av många som föreningen arrangerar. De har två områden som de använder sig flitigt av. Det första är på Nigges Garage "Näset" som de är på i dag. Enligt föreningen är detta en utmanande slinga med en blandning av berg, sten och lerhål. Här får bilarna gärna vara ombyggda och höja med lite större och grövre däck.

Den andra slingan är i Lane-Ryr på ”Änghagens Foder”. Det är här som föreningen ska ha sin nästa träff, under våren.

Men det är till sommaren som stora träffen sker påpekar Janne Olsson. Då väntar en två dagars körning i deras körområden.

– Då är vi drygt 100 bilar som kör, säger han.

ANNONS