Arkivbild
Arkivbild Bild: Ola Folkesson

LRF-jubel åt Skogs slamstopp

Regeringen tillsätter en utredning med målsättningen förbjuda slamspridning på jordbruksmark. – Underbart att man äntligen tagit intryck av kritiken, säger Torsten Torstensson vid LRF i Uddevalla.

ANNONS
|

Det var i går, torsdag, som regeringen och miljöminister Karolina Skog (MP) tillsatte en utredning om hur ett förbud ska utformas. Den politiska debatten har varit högljudd om slammets vara eller inte vara även i Uddevalla.

– Vi har under decennier uppmanat våra medlemmar att inte använda avloppsslam som gödselmedel på åkrarna. Men det prövas ändå här och där och även i Uddevalla. Det handlar då om slam från enskilda avloppsbrunnar, men somliga vill använda slammet från kommunala reningsverk på markerna. Vi sätter oss helt emot detta, säger Torstensson.

Oron hos kritiker kan stavas tungmetaller, läkemedelsrester, kadmium, bly och mikroplaster som riskerar att hamna i kretsloppet om det först hamnat i avloppsslammet.

ANNONS

Karolina Skog sade på onsdagen 11 juli till P4 Kristianstad, att "vi sätter ner foten och säger att vi vill se ett förbud mot slamspridning och behöver en utredning för att får fram en lagtext. För nu är det skarpt läge".

Men kommer förbudet att gälla både från både stora reningsverk och mindre enskilda avloppsbrunnar?

– Regeringen drar inte sådana avgränsningar i utredningsdirektivet. Det lämnar vi till utredaren., säger Hanna Björnfors, politiskt sakkunnig hos Karolina Skog.

– Det viktiga är att våra strävanden burit frukt. Frågan om avloppsslam avgörs på toppnivå, säger Torsten Torstensson.

ANNONS