Nyutexaminerad. Anette Bargel är auktoriserad Uddevallaguide och har just haft sitt första uppdrag.
Nyutexaminerad. Anette Bargel är auktoriserad Uddevallaguide och har just haft sitt första uppdrag.

Lysekilsbon som vill visa upp Uddevalla

Premiärguidningen gick bra. Gästerna var nöjda och kan lämna Uddevalla med ny kunskap i bagaget och Anette Bargel hämtar andan och tar sig an nya uppdrag.

ANNONS
|

I början av junifick Bohuslän tolv nya lokalguider, utbildade och certifierade med rätt att berätta omUddevalla kommun. De har pluggat i månader och efter avklarat slutprov kan de nu sätta auktoriserad guide på visitkortet. Anette Bargel är både nyutexaminerad och veteran på området. Hon har haft guideuppdrag tidigare på olika platser och i olika sammanhang. Men nu har hon avlagt "examen" på området Uddevalla. Hon bor i Lysekil och erkänner att det var lite spännande att ha sin första guidning i Uddevalla. Hon var ute på en av skärgårdsbåtarna och berättade om Uddevalla sett från vattnet.

Och vattnet är ett genomgående tema för Lysekilstjejen. Hon bestämde sig tidigt för att hon ville jobba med havet.

ANNONS

–Men på den tiden var fiskare det enda sjöjobb jag kände till,och det var för tufft tyckte jag, säger hon med ett lätt skratt.

Hon ville jobba på turistbyrån i Lysekil, men när hon kom dit som 14-åring fick hon beskedet att hon fick återkomma när hon hade fyllt 18.

Istället gav hon sig ut i världen, lämnade Lysekil och hamnade bland annat i Australien och USA och har bland annat jobbatmed seglingstävlingenAmerica'sCup. Hon har jobbat sominformatör och skribentoch har en journalistkurs med på sitt cv. Efter utlandsvistelserna flyttade Anette till Stockholm och jobbade där i sju år innan hon bestämde sig för att det var på västkustenhon ville bo igen. Hon vände hemåt.

–Jag längtade efter havet, säger hon. Samtidigt har min tid utomlands och i Stockholm gett mig den insikten att jag älskar Bohuslän. Jag vill lyfta fram allt det fantastiska som finns här. Det står sig väl i konkurrensen mot resten av världen.

Hon startade en egen firma och där presenterar hon sig så här på hemsidan: "Jag är utbildad webbnörd, kommunikatör och skribent. Jag har haft förmånen att arbeta i flera olika yrkesroller och inom olika branscher. Kunskaper och erfarenhet jag tog vara på när jag startade eget företag."

ANNONS

Men den riktiga knuffen för att satsa påguideverksamheten fick honförra året. Först hade hon varit med och tagit hand om gäster påett kryssningsfartygsom var i Lysekil. Hon var en av guiderna som visade Lysekil för dem och guidade på engelska.

–Då insåg jag att jag älskar det häroch har fallenhet för det.

På en inspirationsdag förBohusläns turismnätverkfick hon höra omutbildningen till auktoriserad guidei Bohusläns guiders regi. Honanmälde sig direkt ansökningstiden startade. I juni fick hon sitt slutbetyg som godkänd guide, liksom ytterligare elva deltagare. Och nuplanerar desom bästolika guidade turer i Uddevalla.

Anette Bargel

Ålder: 50 år

Bor: I Lysekil.

Familj: Mamma, syskon och syskonbarn.

Favoriträtt: Stekt makrill med gräddsås.

Dryck: Rabarbersaft.

Fritidssysselsättning: Paddling, dykning och fotografering.

Dold talang: Älskar att skapa i keramik, och börjar i höst sin femte termin på keramikkurs.

Guidens tips på vad man måste se i Uddevalla: Strandpromenaden, picknick i klocktornsberget, Bassholmen och Bredfjället.

Aktuell med: Guidade stadsvandringar i Uddevalla lördagar och onsdagskvällar i augusti.

ANNONS