Möttes av nedskräpad återvinningsstation

Tidningar, kartonger, ölburkar och batterier utspridda på marken. Lisa Eriksson åkte förbi en återvinningsstation i Uddevalla kommun och möttes då av total förödelse.
– Det är helt bedrövligt att det ser ut så där, säger hon.

ANNONS

Det var under måndagen som Lisa Eriksson var vid en återvinningsstation i södra Uddevalla som hon såg skräpet. Intill de olika kärlen fanns bland annat pizzakartonger, tidningar, burkar och batterier spritt på marken.

– Jag anmälde det direkt till kommunen, så nu får de ta tag i det. Senare kom det en kille från renhållningsbolaget som har hand om stationen, jag tycker synd om honom, säger Lisa Eriksson.

Hon tror inte att förödelsen vid platsen var ett undantag.

– Som jag förstår det är det ett vanligt problem. Tydligen var det likadant vid återvinningsstationen vid Östrabo, säger Lisa Eriksson och tillägger:

ANNONS

– Det är helt bedrövligt att det ser ut så här. Det var mycket värre än vad bilderna visar.

Läs också: Hopplöst arbete mot sopdumpare

Läs också: Vill se hårdare tag från kommunen

Regelbunden koll

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, äger och driver återvinningsstationerna i Uddevalla kommun. Regionchef Ulla Krohn säger att det då och då inkommer anmälningar från allmänheten om att deras stationer är nedskräpade.

– Vi har städpersonal som regelbundet kollar till stationerna och rapporterar hur det ser ut enligt en fyragradig skala. Utifrån det beslutar vi vilket intervall vi ska sköta renhållningen. Den senaste tiden har det hänt att vi fått indikationer från allmänheten om nedskräpning, och då brukar vi göra en polisanmälan.

Läs också: Slaktrester dumpade på återvinningsstation

Brottsligt

Tidigare i år dömdes ett par i Varbergs tingsrätt till 50 dagsböter för att ha dumpat grovavfall vid en återvinningsstation.

– Det är brottsligt att skräpa ner på det här sättet. Problemet på stationerna är oftast att det hamnar saker där som inte har där att göra. Byggavfall, matrester eller avfall från verksamheter. Vi måste ibland rycka ut akut och städa bort det som ligger där, vi lägger jättemycket tid på det, säger Ulla Krohn.

ANNONS

Hur vanligt är det här?

– Några stationer är värre än andra, alla är inte katastrof.

LÄS MER:Strandstädarna kämpar mot skräpet i Bohuslän

LÄS MER:Nio av tio vill bötfälla fimpare

ANNONS