Akuten på Näl missade brusten aorta hos en patient, som senare avled. Arkivbild. Foto: Kent Eng
Akuten på Näl missade brusten aorta hos en patient, som senare avled. Arkivbild. Foto: Kent Eng

Man dog efter miss på Näl

Akuten missade brusten pulsåder – och skickade hem en man med smärtstillande medicin. Nu klandras vården efter patientens död.

ANNONS
|

Det var en anhörig till mannen som några månader efter mannens död anmälde akuten för fel i vården. Den anhörige anser inte att mannen fått den vård han skulle ha haft, och att det funnits flera tillfällen då sjukvården hade kunnat tänka kring vad som plågat mannen. Nu får Näl-akuten kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Den avlidne mannen från Uddevalla, som var i 60-årsåldern, sökte i maj förra året akut vård på grund av smärtor i magen och i bröstet. Han blev först körd till vårdcentral med ambulans där han blev undersökt och fick medicin. Han valde därefter själv att gå hem och vänta på att medicinerna skulle få effekt, efter att ha blivit informerad om att han skulle söka vård på nytt om medicinerna inte hade någon effekt.

ANNONS

Några timmar senare kontaktade han på nytt sjukvården då han fortfarande hade ont och kördes denna gång till akutmottagningen på Näl med ambulans. Men den vård mannen fick där lämnar en hel del att önska, enligt den granskning som Ivo gjort.

Bland annat konstaterar Ivo "allvarliga brister i dokumentationen på kirurgakuten då det helt saknas journalanteckningar och kontaktregistrering från läkarens första bedömning". Patienten träffade en AT-läkare, som i sin tur konsulterade en ST-läkare. Men utan att detta har dokumenterats.

Ivo konstaterar vidare att det finns brister i både utredning och behandling av patienten. Efter att ha undersökts av läkare och hjärtinfarkt uteslutits skrevs mannen ut. Han åkte hem från sjukhuset tidigt på morgonen med taxi, efter att ha fått Alvedon och Diklofenak. Kort därefter avled han av brusten aorta, något som obduktionen visade.

Ivo menar att eftersom mannen för andra gången på ett dygn hade sökt vård för sina smärtor skulle han ha lagts in för observation. Någon skiktröntgen gjordes heller aldrig, vilket även Nu-sjukvården noterat som en brist i sin egen undersökning.

ANNONS