Man skjuten vid lekplats i Hovhult

En man sköts på onsdagen på Hovhult. Gärningsmannen flydde i en röd bil. Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök. Två män anhölls i natt misstänkta för mordförsök.

ANNONS
|

Polisen larmades strax efter klockan 18 på onsdagen om en skottlossning på Hovhult i norra delarna av Uddevalla. När polisen kom till platsen ska en man ha hittats på marken vid en lekplats på en innergård.

Offret ska enligt polisen ha varit vid medvetande när ambulans kom till platsen.

Offret fördes med ambulans till Näl i Trollhättan.

– Han opererades akut när han kom till sjukhus, säger Fuxborg.

Under onsdagsmorgonen uppgav polisen att läget är kritiskt för den skottskadade mannen. Han ska också ha skjutits i bålen.

Enligt vittnesuppgifter som Bohusläningen tagit del av ska ett skott ha hörts i området. Flera personer ska också ha sett offret och gärningsmannen vid lekplatsen strax före skottlossningen.

ANNONS

Gärningsmannen ska efter mordförsöket ha sprungit ifrån platsen för att sen försvinna från området i en röd bil. Den röda bilen är också polisens hetaste spår efter mannen.

– Det stämmer, flera vittnen oberoende av varandra har sett en röd bil lämna platsen efter skottlossningen, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Han vill dock inte gå in på vad det kan handla om för bilmärke.

– Nej, vi vill inte att folk ska låsa sig fast vid en speciell modell eftersom vi inte riktigt vet vad det är för bil. Det rör sig om en mellanstor röd bil.

Polisen klassade snabbt mordförsöket som en särskild händelse vilket betyder att polisen nu får tillgång till alla resurser som de behöver. När polisen kom till innergården lämnade en person över en mobiltelefon som tros tillhöra offret.

– Om mobilen kommer från offret är det första man gör att titta på de senaste sms:en och telefonsamtalen, säger Christer Fuxborg.

Nu hoppas man att fler ska höra av sig om skjutningen.

– Vi hoppas få in fler tips om den röda bilen och att fler vittnen hör av sig, säger Christer Fuxborg.

Polisen spärrade snabbt av större delen av innergården i väntan på polisen tekniker som kallades in från Göteborg. I avspärrningen gjorde polisen ytterligare en avspärrning för att säkra att inte ens polisen går i området.

ANNONS

Sent på onsdagskvällen genomförde polisen en husrannsakan i en annan del av Uddevalla.

– Vi är ute och söker eventuella gärningsmän och gjorde en husrannsakan på adressen. Dock påträffades inte de personer vi var intresserade av där, säger Christer Fuxborg.

Polisen meddelande strax före klockan 22 att man hämtat in två personer till förhör med anledning av mordförsöket.

– De hämtades från en adress i Uddevalla, det stämmer. Jag har inte några mer detaljer än att vi har fått mycket tips från allmänheten och genomfört spaningsarbete, säger Christer Fuxborg och fortsätter:

– Sen får vi se om personerna har något med skjutningen att göra, det är inte alls säkert.

På onsdagsmorgonen kom dock nya uppgifter från polisen. De misstänkta gärningsmännen hade efter förhör medgett faktiska omständigheter. Stefan Gustafsson, presstalesman, förklarar att det betyder att de har gjort vissa medgivande utan att göra något erkännande.

– De kan ha medgett att de varit på platsen. Men inte skjutit någon. Vad vi vet är i alla fall att dessa män har träffats. Sedan kan jag inte gå in mer på händelsen, säger Stefan Gustafsson.

Enligt Gustafsson var det polisens gedigna arbete tillsammans med allmänhetens tips och vittnesuppgifter som ledde polisen till de två misstänkta gärningsmännen.

ANNONS

– Vi har gott hopp om att lösa detta snabbt.

Vad ligger bakom skjutningen?

– Det kan jag inte gå in på.

Boende på Hovhult var under augustikvällen uppgivna efter skjutningen. Lekplatsen är för många en populär plats för barn i området. Strax före skjutningen var ett stort antal barn och lekte och umgicks, några ungdomar hade tänkt grilla bara ett par meter ifrån den plats där mordförsöket ägde rum.

– Jag körde mitt barn hem från träningen och berättade vad som hade hänt. Då ville han inte åka hem. Hur ska vi göra? frågar sig en förälder.

Enligt många boende ska det ha varit mycket bråk i området den senaste tiden, enligt flera vittnen ska offret också ha varit i bråk tidigare. Många säger att man inte längre vill gå ut sent på natten.

– Det har varit mycket stök här på nätterna. Alla känner till det, berättar en person för Bohusläningen.

Polisen genomförde sent på onsdagen en teknisk undersökning av platsen. Man genomförde också dörrknackning för att samla in vittnesmål om mordförsöket.

ANNONS