Martin Saliba dömdes för trippelmordet av hovrätten ihop med sin storebror Mark Saliba. Han är fortfarande på fri fot.
Martin Saliba dömdes för trippelmordet av hovrätten ihop med sin storebror Mark Saliba. Han är fortfarande på fri fot.

Martin Saliba överklagar till HD

Den morddömde Martin Saliba överklagar nu hovrättens livstidsdom mot honom och vill att Högsta domstolen ogillar den.

ANNONS
|

Martin Saliba, den yngre brodern, dömdes till livstids fängelse för trippelmordet den 7 mars ihop med sin äldre bror Mark Saliba.

Men innan rättegången i hovrätten var avslutad försvann han och är nu internationellt efterlyst. Dock har han tagit kontakt med sin advokat Claes Östlund och vill att han överklagar hovrättens dom till Högsta domstolen.

Vet du var din klient befinner sig?

– Nej, vi diskuterade aldrig det.

När kontaktade han dig?

– För en vecka sedan.

Martin Saliba hävdade redan i tingsrätten att han aldrig befann sig på brottsplatsen vid skottlossningen utan kom dit direkt efteråt. Tingsrätten bedömde att det inte gick att bevisa bortom rimligt tvivel att Martin verkligen var delaktig i skjutandet och frikände honom.

ANNONS

Ett beslut som hovrätten senare ändrade. Hovrätten menade bland annat att ett troligt scenario är att det varit två gärningsmän som skjutit, bland annat för att två vapen använts och att de skott som hördes inte lät som så många till antalet vilket tytt på att flera skott avlossades samtidigt.

– Tingsrätten och hovrätten har använt sig av två olika metodiker här och det är hur man metodiskt kommit fram till sin slutsats som jag vill få prövat, säger Claes Östlund.

Han vill att HD ska lämna vägledande synpunkter på hur bevisvärderingen bör ske när en åtalad lämnat en detaljrik berättelse som han menar får stöd av annan bevisning och hur detta ska påverka åklagarens bevisning. Med annan bevisning menar han en taxichaufför som sett en man gå av en motorcykel vid sjukhuset strax innan skotten.

Men det är inte den enda delen han vill att HD ska pröva.

– När hovrätten väl får Martin Saliba på brottsplatsen kommer ju nästa fråga: vad har han gjort på brottsplatsen? Om man ska bli dömd så vill man ju veta vad han har gjort.

Han hänvisar till ett gammalt rättsfall där han menar att en man dömdes trots att man inte visste exakt vad han gjort.

ANNONS

– Den domen har kritiserats av flera professorer i efterhand därför är det av intresse att pröva målet ur den aspekten.

Vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell har inga synpunkter på överklagandet.

– Nej, men jag tror inte att de kommer att få prövning. Jag tycker inte att det finns skäl för det, men säker kan man ju aldrig vara.

ANNONS