Matavfall måste köras till ny ort

Uddevallabornas matavfall får ta nya vägar när anläggningen på Heljestorp stängs.

ANNONS
|

Ragnsells som driver rötgasanläggningen har bestämt sig för att stänga den. Detta på grund av bristande lönsamhet. Men det är dit som Uddevallabornas matavfall körs för att sedan bli biogas. Frågan är vart det nu ska ta vägen.

–Ja, det är inte så besvärligt egentligen. Vi får köra avfallet till Heljestorp fram till sommaren, och vi har en upphandling på gång om var vi ska röta efter det. Men den upphandlingen pågår så det är inte klart med vilken ort som kan bli aktuell, säger Björn Wolgast, vd på Uddevalla energi som sköter renhållningen.

Uddevallaborna är duktiga på att sortera sitt avfall. I runda tal lämnas det 4 500 ton matavfall om året. Avfall som gör nytta.

ANNONS

–Den gas som man får fram på ett lastbilslass räcker till att köra själva lastbilen mellan 100 och 300 mil. Så även om vi måste köra avfallet längre bort så är det fortfarande en miljövinst, säger Björn Wolgast.

Rötgasanläggningar finns exempelvis i Borås och Falköping, men även i Brålanda. De flesta anläggningar ägs av kommunerna själva. Dock inte den i Vänerborg som ägs av Ragnsells.

–Det är i huvudsak av ekonomiska skäl som vi stänger den. Anläggningen är gammal och det hade krävts stora investeringar i alla delar för att kunna köra den vidare, säger Tommy Ohlsson, marknadsområdeschef för Ragnells i södra Sverige, till TTEla.

I Trollhättan utesluter inte kommunen att bygga en egen anläggning. Då skulle man kunna ta emot avfall från Tvåstad, eller kanske Trestad. Det är inte aktuellt för Uddevalla att bygga en egen anläggning.

Inom regionen finns det ett samverkansprojekt, Biogas Väst, som syftar till att öka produktionen och användningen av biogas.

ANNONS